Sikeres volt az első magyarországi végleges műszívbeültetés

A Semmelweis Egyetemen egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő férfinak ültették be Magyarországon elsőként a végleges műszívet, melynek segítségével a beteg tovább élhet.

 

Az egyetem keddi közleménye szerint az 51 éves férfi műtétjét szeptember 20-án a Városmajori Klinikán végezték el. Mint kifejtették: a végleges műszívet csak olyan betegben használják, aki közvetlen életveszélyben van, és nincs semmilyen más kezelési lehetőség.

A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön lehet hordani, ezáltal a beteg nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni. A beültetett fél kilós, mintegy 10 centiméteres szerkezet folyamatosan áramoltatja a vért az erekben, így a betegeknek tulajdonképpen nincs pulzusa – hangsúlyozta a közlemény.
Az egyetem kiemelte: a donorkrízis egyik megoldása lehet a végleges műszív. Többek között erről és Magyarország az Eurotransplanthoz való végleges csatlakozásáról is szó esik majd pénteken, az európai donációs nap alkalmából az Európa Tanács Magyarországon szervezett tanácskozásán.

 

Forrás: MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.