Mosómedve-invázió – Háború New Yorkban

New York lakói egyes negyedekben háborút vívnak az elszemtelenedett mosómedvékkel, a törvény által védett intelligens rágcsálók ugyanis félelmet nem ismerve, erőszakosan követelnek helyet maguknak az emberek életében.

 

Mosómedve-invázió New Yorkban – ezzel a címmel közölt a helyi CBS 2 tévécsatorna tudósítást, amely szerint a találékony kisemlősök szemetes kukákat borogatnak fel, megszállják a kerteket, sőt, még a házakba is betörnek táplálék után kutatva.

Nem könnyű velük felvenni a harcot, az okos állatok túljárnak az emberek eszén és könnyűszerrel elkerülik a nekik szánt csapdákat.

“Imádnivaló kis lények, de nem akkor, amikor a saját kertembe, a saját házamba törnek be” – panaszkodott a rablómaszkos rágcsálókra Clinton Hill brooklyni lakos, aki elmondta, hogy a mosómedvék nem félnek az embertől, amikor őt meglátták, két lábra álltak, és fenyegetően sziszegtek.

A tudósítás szerint a rágcsálók a Washington sugárúton egészen pimaszul viselkednek, a szemét között turkálva szinte tudomást sem vesznek a környék lakóiról.

A lakók sok helyről betelefonálnak a hatóságoknak, amelyek azonban csak akkor léphetnek fel ellenük, ha az állatok zavartnak tűnnek vagy valószínűleg veszettek. Az utóbbi három hétben sokan macskaeledellel akarták kelepcébe csalni a mosómedvéket, de egyet sem sikerült elfogni.

Mosómedve-szakértők szerint ez nem meglepő, ugyanis rendkívül intelligens állatokról van szó. Egy mosómedve kétszer nem sétál be ugyanolyan csapdába – mutatott rá Rich Weddle kutató.

A mosómedvék terjeszkedésének egészségügyi kockázata is van, a veszettségen kívül több olyan betegséget is terjeszthetnek, amelyek veszélyesek lehetnek kutyákra és más háziállatokra.

Brooklynban “mosómedve csúcsot” fognak szervezni a lakóknak politikusok és szakértők részvételével, számba véve azokat az elővigyázatossági intézkedéseket, amelyekkel a rágcsálók távol tarthatók a házaktól. Mindenekelőtt jól le kell zárni a szemeteseket, a kutya- és macskaeledelt nem szabad a szabad ég alatt felejteni és a ki kell javítani a házakat, hogy a kisemlősök ne tudjanak azokba bejutni.

A CBS 2 tévécsatorna augusztusban arról tudósított, hogy Queens negyedben egyre több a panasz a szemtelen mosómedvékre. Egyes kerületekben a lakók félnek kiengedni a gyerekeket az utcára sötétedés után. Az ottani lakók arra akarják kötelezni a hatóságokat, hogy fogdossák össze a rágcsálókat, kasztrálják őket, aztán engedjék szabadon egy távoli erdőben.
http://newyork.cbslocal.com/2012/10/05/frustrated-residents-raccoons-slowly-taking-over-new-york-city/
http://newyork.cbslocal.com/2011/08/09/raccoons-invade-part-of-queens-but-nyc-not-helping-fix-the-problem/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.