Az évtized végén kezdődhet a fekete-tengeri földgázlelet kitermelése

A romániai Petrom kőolajipari vállalat vezérigazgatója szerint az évtized vége felé kezdődhet a Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatán talált jelentős földgázlelet kitermelése.

 

Mariana Gheorghe, a Petrom vezérigazgatója a Pro Tv vasárnap sugárzott adásában felidézte, hogy tavaly decemberben kezdték a próbafúrásokat a koncessziós területen az amerikai Exxon Mobil romániai leányvállalatával együttműködve. Hozzátette: az eddigi kutatások alapján úgy becsülik, hogy 42 milliárd és 84 milliárd köbméter közötti a térségben meglelhető földgáztartalék.

Mariana Gheorghe elmondta, az évtized vége felé, 2018 után kezdődhet a fekete-tengeri földgáztartalék kitermelése. Szerinte ez mintegy tíz évre fölöslegessé teheti Románia számára a földgáz importját.

A Mediafax hírügynökség információi szerint Romániában évente körülbelül 11 milliárd köbméter földgázt termel ki a Romgaz állami vállalat és a Petrom, amely az osztrák OMV olaj- és gázipari társaság többségi tulajdonában van. E két cég a hazai földgázszükséglet kétharmadát fedezi, a többit Oroszországból importálják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.