Közel 20 ezer indulóval rekord részvétel az idei Budapest Maratonon

A férfiaknál a címvédő Józsa Gábor, a nőknél pedig Merényi Tímea nyerte az országos bajnoki címet a vasárnapi 27. Spar Budapest Maratonon, amelyen minden eddiginél többen, 19 ezer 200-an futottak.

 

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) tájékoztatása szerint Józsa 2:21:06 órás idővel ért célba elsőként, mögötte – csakúgy mint az egy hónapja rendezett félmaratoni ob-n – Soós Dániel lett a második.

A nőknél a 41 éves Merényi Tímea élete első maratoniját futotta, és 2:49:30 órás idővel győzött. A címvédő Földingné Nagy Judit a harmadik helyen ért célba.

A futófesztivál 19 ezer 200-as indulói létszáma abszolút rekordnak számít: Magyarországon eddig 17 ezer 700 volt a részvételi rekord egy rendezvényen.

A viadalon Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub váltójának tagjaként vett részt, és a trió – amelyben a 42,195 kilométeres távból a politikus 21 kilométert vállalt – a 12. helyen végzett a staféták versengésében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőiből álló csapat (Balog Zoltán miniszter, Szekeres Pál helyettes államtitkár, Hölvényi György államtitkár, Szócska Miklós államtitkár és Novák Katalin miniszteri kabinetfőnök) mindegyik tagja egy-egy látás- vagy mozgássérült sportolóval futott együtt. Részvételük egyik célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára mind az ép, mind pedig a fogyatékos emberek körében.

Az Operaház által nevezett négy csapat egyikében futott a világhírű énekesnő, Miklósa Erika, aki jó felkészülési lehetőségnek tartotta a vasárnapi viadalt a novemberi New York-i maratonra,a melyet édesapja emlékének ajánl. Fenyő Iván színművész is a maratont választotta, miként Kovács Kokó István ökölvívó olimpiai bajnok. Mindketten életük első maratonját futották le.

Ott volt a mezőnyben a 74 éves brit Ron Hill is, aki váltóban indult. Az egykori világcsúcstartó maratonista, Európa-bajnok elismerőleg szólt a szervezésről. A verseny legidősebb indulója Kiss György volt, aki éppen vasárnap ünnepelte 77. születésnapját.

 

Eredmények:
————

férfiak:
1. Józsa Gábor (MAC-NS) 2:21:06 ó
2. Soós Dániel (Bp. Honvéd SE) 2:24:54
3. Nagy Tamás János (Buda-Cash BCSAC) 2:25:43

nők:
1. Merényi Tímea Krisztina (Bp. Honvéd) 2:49:30 ó
2. Szederkényi-Takács Andrea (Vasas MiFiN) 2:54:03
3. Földingné Nagy Judit (Futóbarátok) 2:56:49

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.