Figyelmeztetést adtak ki 14 megyére: jön a hidegfront!

Vasárnap este viharos széllel, helyenként zivatarokkal hidegfront éri el az országot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

 

A várható heves zivatarok, erős széllökések, illetve felhőszakadás miatt 14 megyére – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Veszprém, Fejér, Pest – és a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia szolgálat. Az ország nagy tavainál egyelőre semmilyen viharjelzés nincs érvényben.

A Dunántúlon és az ország középső részén már délutántól, a front előtt is kialakulhat zivatartevékenység, melyet óránkénti 60 kilométeres erősséget meghaladó széllökések, esetleg jégeső kísérhet.

A viharossá fokozódó északnyugati szél kora este 5-6 óra körül éri el a Kisalföldet, este 8-9 óra körül a Duna vonalát. Késő este északkeleten (Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti felén és a Tiszántúl északi részén) viharos északi szél várható – tették hozzá.

A front mentén bárhol kialakulhat zivatar – írta a meteorológiai szolgálat, megjegyezve, hogy még az úgynevezett intenzívebb zivatarcellák kialakulásához is adottak a feltételek. Ami azt jelenti, hogy leginkább az esti órákban a Dunántúl délnyugati, déli részén, késő este esetleg az Alföld déli és keleti részén a széllökések sebessége akár az óránkénti 70-90 kilométeres erősséget is elérhetik, számítani lehet jégesőre, s akár 20-30 milliméternyi csapadék is lehullhat.

Az óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökéseknek és nagyobb méretű jégdarabokkal kísért heves zivatarnak viszont csekély a valószínűsége – tették hozzá.

Mindeközben a hőmérséklet vasárnap kora délután 18 és 23, késő este 11, 17 Celsius-fok között valószínű. A jelenlegi előrejelzések szerint a viharos széllökések várhatóan hétfő hajnalra mérséklődnek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.