Szombaton indul a Dunán a Fölszállott a páva tehetségkutató

A csíkszeredai és győri területi selejtezőket összefoglaló adásokkal indul a Fölszállott a páva 2012 tehetségkutató verseny szombaton 18.35-től a Dunán. Bár nagyon különböző gyökerekkel rendelkeznek, hasonlóan fiatalok, büszkék és hagyománytisztelők a sorozat két legtávolabbi fordulójának versenyzői – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-t csütörtökön.

 

Néptáncosok és népzenészek új generációja mutatkozik be a közmédia szombaton induló tehetségkutató műsorában. “Semmi ciki nincs abban, hogy a hagyományainkat őrizzük (…) A saját kultúránkat képviseljük, és büszkék is vagyunk rá” – idéz a közlemény a verseny júniusi és júliusi előselejtezőin készült háttérinterjúkból. A jelentkezők kimagasló száma és a produkciók szakmai színvonala azt bizonyítja, hogy jól mérhető az érdeklődés a népi előadóművészet iránt, újra divatba jöhet a népi kultúra.

Az összegzés felidézi, hogy a márciusban meghirdetett népzenei és néptánc vetélkedőre több mint kétezren jelentkeztek, közülük mintegy kétszázan mutatkoztak be a két legtávolabbi, csíkszeredai és győri fordulók zsűrije előtt. Szólótáncosok és énekesek, párosok és néptáncegyüttesek, zenészek és zenekarok, akik között nagyvárosi táncházas fiatalokat és távoli vidékek hagyományos kultúrájába beleszületett tehetségeket egyaránt találunk.

Ahogy a Novák Péter formabontó bevezetőjével induló első adásból kiderül, a jelentkezőkben mégis közös az, mennyire meghatározza életüket és gondolkodásukat a népzene és a néptánc. “Ha élsz, táncolsz. Ha táncolsz, élsz” – foglalta össze érzéseit az egyik erdélyi táncos, más a tájegységére jellemző nehéz sorssal, “kesergéssel” hozta összefüggésbe a népdalhagyományt, míg volt, aki viccesen a “vízszintes vágyak függőleges kifejezésének” nevezte néptánc-tudományát.

“Legyen az hobbi vagy élő hagyomány, tekintsék életformának vagy egyszerű szórakozásnak a népzenét és a néptáncot, olyan köztünk élő, a magyar nyelvterület legkülönbözőbb szegleteiből érkező fiatal tehetségeket ismerhetünk meg a Fölszállott a páva 2012 szombaton látható első két adásában, akik más-más okból, de szívügyüknek tartják eleik művészetét, és aktívan tesznek is azért, hogy új életet leheljenek a hagyományokba” – olvasható a közleményben.

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza március 28-án indított el a közös produkcióban megvalósuló népzenei és néptánc vetélkedőt Fölszállott a páva címmel. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptánc szólisták, együttesek jelentkezhettek. Az eseménysorozattal a szervező intézmények tisztelegni kívánnak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a hagyományos műveltséget. A verseny a 40 éve indult táncházmozgalom ünnepe is, a szervezők egyúttal emléket kívánnak állítani a sorozattal a 120 éve született zeneszerző-népzenekutató Lajtha Lászlónak, a 130 éve született Kodály Zoltánnak, a magyar néptánckutatás nemzetközi hírnevét megalapozó, 80 éve született Martin Györgynek, valamint a tizenöt éve Kolozsváron elhunyt zenetörténész-népzenekutató Jagamas Jánosnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.