A valaha élt egyik legkisebb dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel

A valaha élt egyik legkisebb dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Dél-Afrikában, a Pegomastax africanus kétszázmillió évvel ezelőtt élt, abban az időszakban, amikor a Pangaea szuperkontinens épp kezdett széttöredezni.

 

Az egyetlen ismert fosszíliára, amelyet a Harvard Egyetem gyűjteményében őriztek, Paul Sereno paleontológus, a Chicagói Egyetem professzora figyelt fel, aki a ZooKeys online folyóiratban és a National Geographic Society honlapján tette közzé vizsgálatainak eredményeit – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://physorg.268478468.html).

A Pegomastax africanus a Heterodontosaurida-dinoszauruszokhoz (különböző fogú gyíkokhoz) tartozott. A csoport tagjai nevüket annak köszönhették, hogy míg más dinoszauruszok és hüllők egyféle fogakkal rendelkeztek, a Heterodontosauridák többfélével. A Pegomastax africanus parányi, mindössze 2,5 centiméteres papagájszerű csőrrel rendelkezett, a felső és alsó állkapocsban egy-egy pár agyarszerű tépőfog “ékeskedett”. Ennek ellenére a dinoszaurusz nagy valószínűséggel vegetáriánus volt, az agyarak a gyümölcsök felszúrására szolgáltak, a mögöttük sorakozó fogak pedig a növények szeletelésére, ráadásul az alsó és felső fogsor egymást élesítő ollóként működött.

Az állat hossza nem érte el a 70 centimétert, súlya pedig akkora volt, mint egy házimacskáé, testét nagy valószínűséggel a tarajos sülhöz hasonlatos tüskék borították.

“Fürge, két lábon járó ‘tarajos sül’ volt” – hangsúlyozta Paul Sereno professzor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.