Jövőre indul a magyar Euronews

Budapesti székhellyel 24 órában sugárzó magyar nyelvű hírcsatornát indít az Euronews európai hírtelevízió a jövő év első negyedében – jelentette be kedden nemzetközi sajtótájékoztatón Párizsban Michael Peters, a legjelentősebb európai nemzetközi hírtelevízió elnöke.

 

A budapesti központban negyven embert fognak alkalmazni, az újságírók kiválasztása az ősz folyamán kezdődik. A magyar lesz az Euronews 13. adása, amelynek teljes tartalmát a csatorna által foglalkoztatott csapat fogja előállítani. A magyar csatorna előtt decemberben startol a görög adás, szintén negyven, Athénban foglalkoztatott munkatárssal.

A lyoni székhelyű hírtelevíziónak eddig Brüsszelben, Dohában, Kijevben, Kairóban, Londonban, Moszkvában, Párizsban és Rómában volt önálló irodája, s jövőre Washingtonban, Isztambulban és Dubaiban is terveznek saját állandó központot nyitni.

Az MTI kérdésére Michael Peters elmondta: a Euronews magyarországi irodáját Budapest belvárosában tervezik megnyitni, a helyszín kiválasztása még folyamatban van. Az ott dolgozó újságírók állandó kapcsolatban lesznek a lyoni központtal. Egyrészt a csatorna által a világ különböző tájain készített riportokat látják majd el saját, magyar nyelvű kommentárokkal a magyar nézők számára. Másrészt az állandó tudósítók Magyarországról készítenek híreket, amelyeket a Euronews a világ minden táján sugározni fog, s így a csatornán a korábbiaknál többet lesz szó az országról.

A csatorna elnöke elmondta, hogy a jövőben a Euronews szeretne “helyi partnert” is bevonni a műsorgyártásba. Hét-nyolc évvel ezelőtt személyesen tárgyalt a Magyar Televízió akkori vezetőivel, de az ajánlatra soha nem kapott konkrét választ. “Ha a közszolgálati televízió most hajlandó lenne velünk együttműködni, mi nagyon örülnénk” – tette hozzá.

A magyar adás elindítást a görög nyelvű csatornához hasonlóan anyagilag az Európai Bizottság támogatja.

A jövőre húsz éves európai hírtelevízió a magyar és görög terjeszkedést a médiaipar átalakulása miatt újragondolt, az elnök szavai szerint “glokális” – a globális hírek és a lokális jelenlét keveredéséből létrehozandó – új műsorpolitikája részének tekinti. Michael Peters szerint a média jelenleg olyan “példanélküli forradalmat” él át, amelyben a kínálat helyett a keresletre kell koncentrálni és a tartalmat a felhasználók napi igényei szerinti formában kell szolgáltatni. “A glokális médiának a világhíreket a helyi igények szerint kifejlesztett eszközökkel – amelynek része a nyelv, a helyi hírek és a műsorprogram – kell a felhasználókhoz eljuttatni” – hangsúlyozta az Euronews elnöke. Ezért az új idegen nyelvű programokon kívül a csatorna új telefonos applikációkat és webrádiót is indít.

A jelenleg 800 főt, köztük 400 újságírót foglalkoztató Euronews a következő hónapokban 100 új állandó munkatársat vesz fel, s 2013 végén új székházba költözik Lyon központjában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.