Ártatlannak vallja magát a pápa lopással vádolt komornyikja

Ártatlanságát hangsúlyozta és a vatikáni fogdában elszenvedett bántalmazásért panaszt emelt kedden Paolo Gabriele, XVI. Benedek lopással vádolt volt komornyikja a vatikáni bíróságon zajló per második tárgyalásán, melyen tanúként meghallgatták Georg Gaensweint, a pápa személyi tikárát is. A csendőrség cáfolta a vádlott állításait.

 

Ártatlan vagyok, ami a lopás minősített esetének vádját illeti. Bűnös vagyok abban, hogy elárultam a Szentatya belém vetett bizalmát, akit úgy szeretek, mint atyját a gyermek – hangoztatta Paolo Gabriele a vatikáni bíróságon tartott meghallgatásán.

A XVI. Benedek volt komornyikja ellen szeptember 29-én kezdődött, zárt ajtók mögött zajló per második tárgyalásán elhangzottakról a Vatikán engedélyével jelen levő külföldi és olasz hírügynökségek számoltak be.

Gabriele azt hangoztatta, hogy nem voltak bűntársai, egyedül lopta ki a pápai lakosztályból a bizalmas dokumentumokat. Úgy fogalmazott, egyedül és “ösztöneit követve” cselekedett a “Vatikánt uraló elviselhetetlen helyzet miatti elkeseredéstől hajtva”. Hozzátette, meg volt róla győződve, hogy XVI. Benedeket “manipulálják” és segíteni akart.

Elmondta, hogy 2010 óta “gyűjtötte” a bizalmas leveleket, jelentéseket, amelyekről fénymásolatot is készített. Az első irat, amelyet ellopott, Carlo Maria Vigano érseknek, Vatikánváros volt kormányzó-helyettesének az egyházfőhöz intézett levele volt a pápai államon belüli korrupció gyanújáról.

Amikor a komornyik úgy érezte, hogy “túllépte a határt és meg kell gyónnia bűneit”, a fénymásolatokat átadta gyóntatójának, Giovanni atyának, akinek személyazonosságát a bíróság nem hozta nyilvánosságra. Gabriele kijelentette, nem ő volt az egyedüli, aki bizalmas vatikáni dokumentumokat adott át a sajtónak. Arra a kérdésre, hogy kikkel állt kapcsolatban, Gabriele azt válaszolta, hogy nagyon sok személlyel találkozott és beszélt a dokumentumokról. A komornyik hét személyt nevezett meg, közöttük bíborosokat is. Hangoztatta, hogy nem kapott pénzt a sajtónak átadott dokumentumokért. “A bizalmas iratokat megjelentetését nem én akartam, rám nézve mindennek pusztító hatása” volt” – fogalmazott Gabriele.

A bíróság által tanúként meghallgatott Georg Gainswein, a pápa személyi titkára elmondta, májusban fogott gyanút, amikor elolvasta Gianluigi Nuzzi újságírónak a Vatileaks botrányról megjelent könyvét és észrevette, hogy az ő íróasztalából eltűnt iratokról van szó. Gaenswein jelen volt a Gabriele vatikáni otthonában tartott házkutatáson, “ahol 2006-os iratok is voltak és az összes dokumentum eredeti változatban és fénymásolatban is megvolt”.

A szintén tanúként kérdezett vatikáni csendőrség tagjai arról számoltak be, hogy a XVI. Benedek lakosztályából eltűnt aranyrögöt Gabriele lakásán egy cipősdobozban találták meg.

A vatikáni bíróság bejelentette, hogy vizsgálatot indít, mivel Gabriele állítása szerint a május 23-i letartóztatása után a vatikáni fogdában töltött hatvan nap alatt bántalmazták és lélektani nyomásgyakorlás áldozata volt. Elmondása szerint a vatikáni cella olyan szűk volt, hogy karját sem tudta kinyújtani, az első nap huszonnégy órán keresztül égették cellájában a villanyt és párnát sem kapott.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő leszögezte, hogy a vatikáni fogda “szűk” méretei ellenére megfelel a nemzetközi előírásoknak.     A vatikáni csendőrség kedden cáfolta Gabriele panaszát. Közleménye szerint a cellában azért volt bekapcsolva napi 24 órán keresztül a világítás, mivel attól tartottak, hogy a férfi kárt okoz magában.

A vatikáni csendőrség további tagjainak tanúként való meghallgatásával a per szerdán reggel folytatódik.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.