Kutatók éjszakája 2012 – Sikeres éjszaka a tudománnyal

Várakozáson felüli volt a Kutatók éjszakája rendezvényeinek látogatottsága: pénteken a vidéki helyszíneken a tavalyinál átlagosan 20 százalékkal többen vettek részt, a fővárosban pedig körülbelül tizenkétezer látogató fordult meg a 36 helyszínen – hangsúlyozza az eseményt szervező Tempus Közalapítvány hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

“2006 és 2011 között háromezerről közel negyvenötezerre nőtt a látogatók száma. Az idén 29 város 60 intézménye nyitotta meg kapuit, és a szervezők becslése szerint több mint ötvenezer látogató volt kíváncsi a kutatók munkájára. A tavalyihoz képest nőtt a fiatalok aránya, az egyetemisták és 26-40 éves korosztály volt a legaktívabb, de idén is érkeztek egész családok, és képviseltette magát az idősebb korosztály is. A regisztrációs programok szinte minden helyszínen 100százalékos telítettséggel zajlottak” – emeli ki a közlemény.

Az érdeklődők kora délutántól egészen hajnalig válogathattak a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. Idén a korábbiaknál többen érkeztek előre megtervezett menetrenddel.

“A rendezvénysorozat elérte célját: egyre többen kíváncsiak arra, hogy kik azok az emberek, akik a napi életünket meghatározó dolgokat kitalálják. Ezen a különleges éjszakán a tudomány segítségével ismét számos érdekességet megtudhattunk a bennünket körülvevő világról” – áll a közleményben.

A gödöllői Szent István Egyetem Pókok és emberek című programja minden korcsoportot megmozgatott: a legfiatalabb és a legbátrabb “póksimogató” egy alig több mint egy éves kislány volt. Az egyetem laborjaiban humán DNS-t is izolálhattak az érdeklődök, és saját DNS-üket egy kis csepp alakú üvegcsében nyakláncra felfűzve vihették haza.

A “helyszínelős” programok egyébként mindenütt nagy sikert arattak Gödöllőtől Miskolcon át Budapestig. Szarvason a Halászati és Öntözési Kutatóintézet több 600 literes akváriumban máskor nem látható halakkal mutatta be, hogy milyen érdekes is a vizek világa – láthattak a vendégek barramundit, nílusi tilápiát és persze a különleges tokféléket. A Budapesti Corvinus Egyetemen az Illóolajok, házi parfümkészítés című program volt a legnépszerűbb. Az Óbudai Egyetem 77 programja 7 helyszínen zajlott, a legnépszerűbbnek a tésztahíd bemutatása, teherbírásának mérése és terheléses törése bizonyult. A Budapesti Műszaki Egyetemen kiderült, hogy több ezer különböző baktériumtörzset és gombákat őriznek kémcsövekben az egyetemen, azért, hogy bármikor elővehessék és továbbtenyésszék őket, amennyiben segítségükkel gyógyszereket, sajtokat vagy akár sört szeretnének gyártani.

A programokon ott volt Czeizel Endre genetikus, Zacher Gábor toxikológus, Németh Lajos meteorológus, Oroszi László feltaláló, Mérő László matematikus, emellett szinte minden helyszínen látványos fizikai és kémiai kísérletekkel készültek a szervezők.

A Tempus Közalapítvány hetedik alkalommal rendezte meg a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.