A nyerőgépek végnapjai

A kormány megszüntetné a pénznyerő automaták üzemeltetésének lehetőségét; Lázár János államtitkár szerint a szerencsejáték ezen formája sok családot tett tönkre.

 

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn este a parlamentben – a pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését célzó törvényjavaslatot ismertetve – expozéjában azt mondta, egy konzervatív gondolkodású politikus világnézetével összeegyeztethetetlen a szerencsejáték, olyan világban hisznek, ahol a szerencsejáték nem helyes dolog. Hozzátette: különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző a pénznyerő automaták üzemeltetése, használata.

Mint mondta, sok családot ismer, amelyeknek az életét negatívan befolyásolta a szerencsejáték, a magyar állam részéről pedig “becstelen” dolog volt, hogy minden kocsmában lehetett szerencsejátékot játszani.

Lázár János emlékeztetett, hogy korábban már újraszabályozták a rendszert, így a 25-30 ezer automatából 4-5 ezer maradt. Törvényjavaslata elfogadásával viszont három – koncessziós alapon működő – helyszín maradna csak, ahol lehet majd ilyen gépekkel találkozni. Hozzáfűzte: kizártnak tartja, hogy ezekbe az elit kaszinókba szervezett buszokkal vinnék az embereket Csongrád vagy Borsod megyéből.

Az adóbevétel-kieséssel kapcsolatban azt mondta, nem biztos, hogy az államot veszteség éri, mert a szerencsejáték miatt kialakuló alkoholizmus vagy egyéb betegségek, valamint a szociális intézkedések szintén pénzbe kerülnek az államnak. Közölte továbbá: nem szakad meg a szíve azokért a vállalkozókért, akik ebből éltek eddig.

 

 

Nemzetbiztonsági bizottság: nemzetbiztonsági kockázatokat rejt a szerencsejáték-ipar

 

Vannak nemzetbiztonsági kockázatai a nyerőgépiparnak – mondták az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület hétfő esti zárt ülése után.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, az ülésen meghallgatták a nemzetbiztonsági szolgálatok tájékoztatóit. Szavai szerint ezek maximálisan alátámasztották a kormányzati előterjesztés indoklásaként megfogalmazott előzetes véleményeket. Kérdésre válaszolva hozzátette, “olyan körök működtetik ezeket a nyerőautomatákat, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek”.

Az ülés összehívását kezdeményező Mile Lajos (LMP) azt mondta az újságíróknak, hogy a szolgálatok vezetői a rendelkezésükre álló rövid idő alatt felkészültek, és érdemi válaszokat adtak a kérdéseikre. A politikus egy felvetésre azt válaszolta, hogy a szerencsejáték-ipar mindig is “kicsikét ingoványos” terület volt. Szavai szerint a pénzmosástól az őrzés-védésen keresztül vannak olyan elemei a szektornak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.

Hangsúlyozta, ő azért kérte az ülés összehívását, mert képtelenségnek tartotta, hogy ha nemzetbiztonsági kockázatokról beszélnek, akkor az illetékes bizottság ne foglalkozzon a kérdéssel.

A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány; gépeket a jövőben kizárólag koncessziós kaszinókban lehetne üzemeltetni – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után. A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését.

A parlament ezért – kivételes sürgős eljárással – várhatóan már kedden elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így “a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva” a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek – mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

 

 

A szerencsejáték piac szereplői megdöbbentek a kormány bejelentésén

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke szerint a nyerőgépiparág összes szereplője megdöbbent azon, hogy a kormány betiltaná a nyerőgépeket; a szervezet elnöke súlyos tévedésnek nevezte, hogy az így kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a módosítást.

Hétfő este a szövetség közölte, ennek érdekében az MSZSZ a nyerőgépiparban és a vendéglátásban dolgozó munkavállalókkal közösen segélykérő levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz. Az iparág munkavállalói szerint a nyerőgép üzemeltetés betiltása egyenlő azzal, hogy földönfutóvá teszik őket a családjukkal együtt – olvasható a közleményben.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy a pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolják, az erre vonatkozó törvénymódosítást nem sokkal később be is nyújtották az Országgyűlésnek. A javaslat szerint pénznyerő automata a jövőben kizárólag játékkaszinóban üzemeltethető, és a játéktermek mellett az elektronikus kaszinókat is megszüntetik.

Az MTI kérdésére Schreiber István, az MSZSZ elnöke közleményében a jogállamiság alapkövetelményére, a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet. “Ezért érthetetlen számunkra, hogy az Orbán-kormány által hozott – a magyar bankok rendszerénél is szigorúbb biztonsági szintnek megfelelő – szerveralapú üzemeltetést, valósidejű hatósági kontrollt biztosító törvényt és júniusi végrehajtási rendeletét, amelyre a piac már fel is készült, miért akarják megszüntetni” – írja. Az unió több tagállama jelezte, várják az átlátható, innovatív magyar megoldást a valósidejű ellenőrzésre. “Úgy gondoljuk, a magyar kormány törekszik a jogbiztonságra, ami erre az ágazatra is vonatkozik, hiszen, ha nem így lenne, akkor bármelyik ágazat szereplői komolyan elkezdhetnek aggódni, hogy ugyanígy járnak, ami Magyarország általános megítélésének sem tenne túl jót.”

Súlyos tévedésnek nevezte, hogy az online szerencsejátékból ezek az állami bevételek pótolhatók, hiszen – mint kifejti – nem csupán 35 milliárd forintnyi játékadóról van szó, hanem még ugyanennyi összegről egyéb adóbevételek és járulékok címén. Hozzáteszi: a jelenleg is illegális, ellenőrizetlen online szerencsejáték jelenti az igazi kockázatot, nem pedig a magyar székhelyű, nyerőgépeket üzemeltető, adót fizető vállalkozások.

Ismerteti: a magyar jogszabályok alapján közel 1.200 magyar vállalkozás készült, befektetett, rengeteg pénzt ölt a szerveralapú működtetésre való átállásba; engedély és audit előtt állnak a szerverüzemeltetők, akik az alapján jártak el, amire a jogalkotó lehetőséget adott. Az összes piaci szereplő a kormány által hozott törvény szerint tervezte vállalkozása, alkalmazottai és családja jövőjét. Egyetlen uniós tagállamban sincs betiltva a helyhez kötött szerencsejáték, ezért a szövetség nem érti, hogy miért tiltanak be egy eddig komoly költségvetési tételt jelentő ágazati tevékenységet a jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetben.

Az ágazat tagjainak, negyvenezer munkavállalónak – és az általuk eltartott közel százötven-kétszázezer családtagnak – földönfutóvá tétele nem lehet a kormány érdeke, ezért ezek az emberek már csak abban bíznak, hogy a keddi ülésig módosul az előterjesztés, ha pedig nem, akkor a képviselők nem szavazzák meg ezt a törvénytervezetet – írja az MSZSZ elnöke. “Erre kifejezetten kérjük is azokat a képviselőket, akiknek fontos a jogbiztonság.”

Az MSZSZ úgy gondolja: a segélyből élők inkább a kormány gazdaságpolitikájában bíznak, nem a szerencsében. “A nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozást pedig nem tudjuk értelmezni sem, de ha volna ilyen, akkor az iparág érdekében reméljük, megteszik a megfelelő lépéseket.”.

A szövetség arra kéri a magyar kormányt, hogy a jogbiztonság szellemében “pár napon belül ne vegye el közel kétszázezer ember kenyerét”.

Az országgyűlési képviselőknek címzett levélben kiemeli, hogy a korábbi adóemelés miatt is több ezer ember veszítette el a megélhetését, de ezzel a lépéssel gyakorlatilag “mindenki az utcára kerül, aki bármely módon érdekelt volt a pénznyerő automata üzemeltetésben és a kapcsolódó szolgáltatásokban”. Ráadásul a már munkanélküliek, de még a piac újraindulásában reménykedők is végleg reményveszetté válnak, nem beszélve azokról a hazai vállalkozásokról, akik utolsó tartalékaikat mozgósították, a szerver alapú üzemeltetésben bízva.

A levél írói szerint a törvényjavaslat indoklásában említett társadalmi veszélyesség sokkal alacsonyabb, mint az alkoholé, a dohányzásé, de még az adóbevételek pótlását célzó online szerencsejátékok is sokkal veszélyesebbek, különösen a gyermek és a fiatalkorú játékosok körében. A szerencsejáték ötezer éves múltja megmutatta, hogy a tiltás vagy a jelentős korlátozás nem jelentett soha megoldást, mert a tiltással párhuzamosan, azonnal megjelennek az illegális szerencsejátékok.

“Kérjük a Tisztelt Képviselő Urat, hogy ne szavazza meg a beterjesztett módosító javaslatot, és ezzel adjon túlélési lehetőséget a hazai vállalkozásoknak és munkavállalóknak és családjuknak” – zárul a szövetség és a munkavállalók levele.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.