Menetrendváltozások a tömegközlekedésben október 1-jétől

Az utasforgalmi adatok elemzése nyomán a BKK október 1-jétől számos vonalon a budapesti utazók igényeihez jobban igazodó menetrendeket vezet be. A változások egy menetrendi csomag első lépései, így további vonalakon várhatóak a közeljövőben fejlesztő és átcsoportosító jellegű menetrendi változások.


A változások eredményeként összességében nem változik abudapesti tömegközlekedés teljesítményszintje, azonban az erőforrásokat a kihasználatlanabb vonalakról a zsúfoltabb járatokra csoportosítják át több városrészben.

A Budapesti Közlekedési Központ rendszeresen végez utasforgalmi felméréseket, elemzéseket. Ezek célja, hogy folyamatos információkkal rendelkezzen az egyes járatok kihasználtságairól, illetve egyéb jellemzőiről. E munka keretében több vonalra olyan új menetrendeket dolgoztak ki, amelyek jobban igazodnak a budapesti utazók igényeihez.

Ennek a munkának a kerületet érintő eredményei az alábbiakban olvashatóak. A munka folytatásaként 2012. október 1-jétől további vonalakon változnak meg a menetrendek, az alábbiak szerint.

• A budai hegyvidék fontos vonala, a 8-as autóbusz munkanaponként este 20 óra után jelentős kihasználtsággal, több esetben zsúfoltan közlekedik, ezért az új menetrendet léptetünk életbe októbertől. Ennek értelmében munkanapokon este egészen 22:18-ig 20 helyett 10 percenként közlekednek az autóbuszok a Belvárosból.

• A budafoki 58-as autóbuszok szombaton a bevásárlóforgalom igényeihez igazodva, kora délután sűrűbben közlekednek. A Savoya Park és a Gádor utca térsége között, a 250-es járatokkal együtt tehát kb. 15 óráig az eddiginél gyakoribb, 10 percenkénti követést biztosítunk.

• Az Észak- és Dél-Buda között közlekedő 86-os autóbuszok délutáni, kora esti zsúfoltságának enyhítésére a munkanapi csúcsidőszaki követést egy órával, kb. 19 óráig meghosszabbítjuk, a járatok ebben az időszakban sűrűbben közlekednek.

• A Rákóczi hídon át közlekedő 103-as autóbuszok vonala melletti területek jelentősen fejlődnek, az irodaházak mellett több szórakoztató létesítmény is megnyitotta kapuit. Így elsősorban a csúcsidőszakokon kívüli időszakokban nőtt meg az utasszám. Ennek megfelelően sűrűbben indítjuk az autóbuszokat: munkanapokon délelőtt a jelenlegi 12 helyett 10 percenként, hétvégi napokon napközben 15 helyett 12 percenként indulnak majd a 103-as buszok. Tanítási szünetek idején is sűrítjük a járatokat, a reggeli csúcsidőszaki követés 7-8 percről 6-7 percre változik. A késő esti utazások jobb kiszolgálása érdekében növeljük a járat üzemidejét is: az Etele tértől 22:40 helyett 23:30-kor, a Népliget felől 23:28 helyett 23:56-kor indulnak majd az utolsó járatok. Este sűrítést is végrehajtunk, a buszok kb. 22.30-ig munkanapokon 20 helyett 10 percenként közlekednek. Hajnalban korábban, 4:47 helyett 4:20-kor indul majd az első autóbusz a Kelenföldi pályaudvartól. Az egyre kedveltebb buszjáratot 2015-re az 1-es villamos Budára tervezett átvezetése fogja kiváltani.

Budapesti Közlekedési Központ

A részletes változásokról a budapest.hu oldalon olvashat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.