Szent Gennaro vére folyékonnyá vált Nápolyban

Bekövetkezett a csoda szerdán Nápolyban, San Gennaro ünnepén, amikor a várost oltalmazó szent – ampullákban őrzött – megalvadt vére a helyi hagyomány szerint ismét folyékonnyá vált.

 

A gazdasági válságban “kedvező és segítő jelnek” nevezte a csoda megismétlődését Crescenzio Sepe, Nápoly érseke.

A dél-olaszországi város székesegyházát szerda reggel óta hatalmas tömeg lepte el. Nápoly egésze részt vett a várost és egész Campania tartományt oltalmazó San Gennaro csodatételén.

Sepe bíboros a magasba tartotta a szent vérét tartalmazó két ampullát, amelyben a máskor megalvadt vér szemmel láthatóan folyékonnyá vált. A hívők tapssal köszöntötték a csodát és megcsókolták az ereklyéket.

A szertartáson részt vett 12 rab is a nápolyi börtönök elítéltjeinek képviseletében. Az olasz sajtó azt emelte ki, hogy az ampullát a balközép polgármester Luigi De Magistris, az Értékek Olaszországa (IdV) politikusa is megcsókolta annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban vitába keveredett Sepe érsekkel.

A bíboros homíliájában “rákos daganatnak” nevezte a Nápoly fejlődését és jövőjét gátló szervezett bűnözést és erőszakot.

San Gennaro vére egy évben háromszor válik folyékonnyá. A Dél-Olaszországban 272-305 között élt és mártírhalált halt San Gennaro megalvadt vére először akkor lett folyékony, amikor ereklyéit a IV. században a nápolyi dómba szállították.

Az egyik ampulla háromnegyedig van vérrel, a másik csak félig, mivel a vér egy részét III. Károly király a 16. században Spanyolországba vitte.
Nápoly védőszentjének az egész világon közel 25 millió hívője van. San Gennaro vére címmel Márai Sándor 1957-ben írt regényt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.