Változatos köret – tápanyagdús táplálkozás

 

A hajdina:

Magas kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. Alacsony a nátrium és viszonylag magas a káliumtartalma, így beilleszthető a magas vérnyomásos diétájába. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben bővelkedik. Igen értékes vitaminforrás, hiszen szinte az összes B-vitamin fajtát tartalmazza, e mellett E-vitamin tartalma is jelentős.
Glikémiás indexe 55 feletti! Szénhidráttartalma is jelentős, ha mégis szeretjük a hajdinát, vagy profitálni szeretnénk előnyös hatásaiból csökkentsük a mennyiségét, a hiányzót pedig pótoljuk zöldségekkel, például gombával! Kását, köretet, levesbetétet készíthetünk belőle, de felhasználhatjuk tészták, gabona fasírtok készítéséhez is!

 

A hajdina antioxidáns hatású flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt kapilláris vérzések, és a sugárterápia okozta egészségkárosodások esetén is javasolható jótékony élelmiszer.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.