Iskolakezdési átverősdi – Mit nem kérhet az iskola a szülőktől

Tanszerek, iskolai felszerelések a tavalyi áron kaphatók, mégis többe kerülhet a szülőknek az iskolakezdés, mint az elmúlt tanévben.   

Nehéz fél éve lesz szülőknek, ha az önkormányzati intézményfenntartók gátlások nélkül hárítják át az iskolák működési kiadásait a családokra, kihasználva a helyzetet, hogy az általános iskolák 2013 január 1-től úgyis állami fenntartásba kerülnek.

Hasznos tudnivalókkal látja el a szülőket a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért közleményében:

Kényszervásárlás vagy vásárolási kényszer?  

Törvény értelmében: a pedagógus – a minőség, típus és ár megjelölése nélkül – csak olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell. Tilos a márkás taneszközök, a felesleges tanszerek, felszerelések előírása. A szülők is hibásak, ha mindent megvesznek, amit az üzletekben eléjük tesznek. Az adott tantárgy oktatásához szükséges taneszközök és felszerelések listáját, az iskola helyi tantervében kell rögzíteni. Figyelem! “Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása az iskola feladata.”

Törvény értelmében a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben, családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól, vagy engedélyt kapjon a fizetési kötelezettség teljesítésének halasztására vagy a részletekben való fizetésre.

A kedvezményeket kérelmezni kell az iskolában. Ne szégyelljék, ha szükségük van rá! Nem csak a szükséges taneszközök és felszerelések ára okoz egyre nagyobb gondot a családoknak, hanem az iskolák törvénysértő pénzkövetelései az első tanítási napon vagy az első szülői értekezleten.

Általánossá vált az iskola dologi kiadásainak áthárítása a szülőkre, pl. a szülőkkel vetetik meg másolópapírt, krétát, takarítószereket, tisztasági csomagot, egyes berendezési tárgyakat, még az ellenőrző könyvért is fizetni kell. Sok helyen pénz kérnek az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért, pl. az iskolai sportköri foglalkozásokért, tanulmányi kirándulásért, szakképző iskolákban a vizsgamunkáért. Megvágják a szülőket az illegális osztálypénz szedéssel, és más pénzgyűjtő manőverekkel terhelik a családokat (gyűjtés a pedagógus napra, az érettségi bankettre, stb.), kötelező az iskolai alapítványi befizetés is.

Remélhető, hogy januártól (a második tanítási félévtől) az állami fenntartásba kerülő általános iskolák etikusan fognak működni, betartják a jogszabályokat, nem kérnek pénzt az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért. Reméljük, hogy a szülőknek nem kell félni, hogy a gyermekeiken bosszulja meg az iskola, ha nem fizetik ki az indokolatlan pénzköveteléseket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.