Árvíz Dél-Oroszországban – Még mindig találnak újabb holttesteket

Vasárnap estére 171-re emelkedett a hét végi dél-oroszországi árvíz halálos áldozatainak száma, miután további holttesteket találtak a vízzel elöntött településeken.

 

A legtöbb haláleset Krimszk városában történt, ahol egyébként több mint négyezer lakos van jelenleg is áram- és gázellátás nélkül. Két másik településen 2400 ember ivóvízellátásával vannak még gondok.

Alekszandr Tkacsev, Krasznodar terület kormányzója vasárnap közölte, hogy a hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyre, de a kimenekítést nem tudták elkezdeni, mert a katasztrófa túl gyorsan, néhány óra leforgása alatt következett be.

Az árvíz következtében több ezer ember maradt fedél nélkül.

A krasznodari közigazgatási területen további esőzésekre és viharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Putyin a hatóságok felelősségét feszegeti

Az esőzések pénteken kezdődtek. Az ár házakat, pincéket, gazdaságokat öntött el, több helyen szünetel az áramszolgáltatás, több személyvonatot más irányba tereltek. A nyomozóhatóság legutóbbi adatai szerint 171 ember halt meg az áradásban, köztük öten áramütést szenvedtek. A víz levonulásával a mentőegységek újabb és újabb holttesteket találtak. Többségük idős ember, a legtöbben Krimszk városában haltak meg.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint több mint 12 ezer kárvallottja van az árvíznek Kubanyban. A közigazgatásilag a Krasznodari területhez tartozó területen három városban és három kisebb településen 5 185 házat és több mint kétezer udvart öntött el a víz.

Krimszkben, Gelendzsikben és Novorosszijszkban, valamint  Gyivnomorszkojéban, Kabardinkában és Nyizsnyebakanszkojéban a legnagyobbak a károk. A katasztrófa sújtotta területen közel 27 ezer ember él, 2 756 embert kellett kimenekíteni. A jelentések szerint ugyanakkor a helyzet stabilizálódik a dél-oroszországi területen.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvából repülőgépet és helikoptereket küldött, amelyek mentőalakulatokat szállítanak az elemi csapás következményeinek elhárítására, segítségnyújtásra. Vlagyimir Putyin elnök még szombaton a térségbe repült, és helikopterről megtekintette a tragédia helyszíneit.

Az orosz lakosság körében a tragédia hírére feléledt a szolidaritás szelleme. Moszkvában előbb interneten kezdődött gyűjtés, majd pártok is csatlakoztak, és egy hivatalos adománygyűjtő helyet is nyitottak az árvíz áldozatainak megsegítésére.

Több orosz városból indítottak útnak hivatalos segítőket, de önkéntesek is elindultak a helyszínre, ahol több száz rendőr és katona, orvos, pszichológus is dolgozik a katasztrófavédelem embereivel együtt a kármentesítésen.

A Krasznodari terület ügyészségi nyomozóhivatala büntetőeljárást indított az esőzésben életüket vesztett emberek nagy száma miatt. A nyomozók “gondatlanságból elkövetett, több ember halálát okozó bűnügyben” kezdték meg a vizsgálatot. Putyin elrendelte annak kivizsgálását, hogy a helyi hatóságok lehetőségeikhez mérten figyelmeztették-e a krasznodari lakosokat az árvízre.

Az orosz médiában napvilágot láttak olyan találgatások, amelyek szerint a tragédiát egy Krimszk melletti víztározóból leengedett víz idézte elő, egy másik változat szerint átszakadt a tározó gátja. Vízügyi szakemberek jelentése szerint a víztározók állapota normális, és kizárták, hogy azokból zúdult volna a víz a Fekete-tenger partján lévő, vagy ahhoz közel fekvő településekre.

Az orosz államfő hétfőre országos gyásznapot rendelt el a pusztító árvíz, valamint a 14 orosz életét követelő szombati ukrajnai buszbaleset áldozatainak emlékére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.