Egy sült, aminek nem lehet ellenállni…

Mák Éva részletesen bemutatja hogyan készül a Texas sült oldalas rozmaringos “lapos” krumplival és Coleslaw salátával…

Egyszerű, olcsó, mégis olyan különleges és finom, hogy rekord gyorsasággal szokott eltűnni az asztalról. Ez a Texas oldalas. A hús szinte leomlik a csontról, az ízeket még sokáig őrzi a nyelvünk, alig várjuk, hogy újra elkészítsük. Méltó kísérője a lapos krumpli, a coleslaw saláta, no meg a jóféle kukoricasör…

Texas oldalas
Hozzávalók 4 személyre:

–          2 kg sertésoldalas

–          15 dkg barnacukor

–          1 evőkanál só

–          1 teáskanál fehérbors

–          1 teáskanál chilipor

–          1 nagy fej hagyma lereszelve

–          6 gerezd fokhagyma lereszelve

–          6 evőkanál ketchup

–          1 dl olívaolaj

–          4 evőkanál citromlé

Elkészítjük a pácot: az olívaolajba belereszeljük a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, a borsot, a chiliport, a ketchupot és a citromlét.

Alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a tenyérnyi /kb. 6 borda/ darabokra vágott oldalast. A tálat lefóliázzuk, a bepácolt húst egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

Másnap a húst a pácléből kiszedjük /a pácot tegyük félre, még szükség lesz rá/, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és a hússzeletek tetejére szórjuk a barnacukrot. A tepsit dupla rétegben szorosan lezárjuk alufóliával, és a húst 160 fokos sütőben 3 órán át sütjük. Mialatt sül, a páclevet felöntjük 2,5 dl vízzel, összekeverjük, és kis edényben lassú tűzön felére beforraljuk. A sütési idő letelte után a fóliát a tepsiről eltávolítjuk, a hússzeleteket átkenjük a beforralt páclével, majd – fólia nélkül – 200 fokos sütőben még 20 percig sütjük, amíg a szeletek tetején a pác ropogósra karamellizálódik.

Rozmaringos „lapos” krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

–          1,5 kg egyforma szemű krumpli

–          1,5 dl olívaolaj

–          só, bors

–          néhány friss rozmaringszálacska

A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, majd –héjastul – tepsibe rakjuk, és a tetejüket villával megnyomjuk, éppen csak annyira, hogy szétnyíljanak. Sózzuk, borsozzuk, a krumplik tetejére friss rozmaringot szórunk, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben ropogósra sütjük.

Coleslaw saláta

Hozzávalók 4 személyre:

–          egy kis fej káposzta lereszelve

–          egy nagyobb répa lereszelve

–          egy nagy fej hagyma lereszelve

(ezek a saláta alapot alkotják)

–          3 dl natúr joghurt

–          egy teáskanál cukor

–          egy evőkanál mustár

–          2 gerezd fokhagyma lereszelve

–          egy mokkáskanálnyi citromlé

(öntet)

–          csipetnyi bors

A lereszelt zöldségeket összekeverjük, hozzáadunk 2 mokkáskanálnyi sót, majd 2 órán át állni hagyjuk. Ezalatt az öntethez valókat összekeverjük, majd az alaposan kinyomkodott saláta-alapot az öntetbe keverjük.

 

Jó étvágyat kíván:

Mák Éva

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.