Megnyílt a XX. Szent István Könyvhét

Harminc kiadó több mint hétezer kiadvánnyal, köztük 68 újdonsággal várja a közönséget a XX. Szent István Könyvhéten, amelyet hétfőn Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitott meg a budapesti Ferenciek terén.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, aki egyben a könyvhetet szervező Szent István Társulat fővédője, kiemelte, hogy a könyvhéten értékes, hasznos köteteket kínálnak, amelyek lelki és szellemi épülésre szolgálnak.

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke bemutatta a könyvhét néhány kiemelkedő kötetét, közöttük az idei két Stephanus-díjas szerző könyveit. Egyiküknek, Dolhai Lajosnak, az Egri Hittudományi Főiskola rektorának A szentségek teológiája című könyvét ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Mint fogalmazott, a kötet azért is hasznos, mert csaknem négy évtizede jelent meg utoljára Magyarországon ehhez hasonló munka, amely tárgyalja az új teológiai kérdéseket, valamint ismerteti a szentségek pasztorális és jogi vonatkozásait is.

A másik idei kitüntetett, Barna Gábor néprajztudós Az Élő Rózsafüzér társulata – Imádság és imaközösség a XIX-XXI. századi vallási kultúrában című kötettel jelentkezett, amely akadémiai doktori értekezése is egyben. A szentolvasó mint tárgy, illetve az imádság előtörténetét, valamint az élő rózsafüzér évszázadok alatt kialakult gazdag, változatos kultúráját mutatja be ez a könyv – tette hozzá Sarbak Gábor.

Kitért Adamik Tamás, az ELTE klasszika-filológia tanárának Sanctissima religio – Vallás- és irodalomtörténeti tanulmányok című munkájára is, amely Cicero és Vergilius írásainak a nagy keresztény gondolkodók – mások mellett Ambrosius, Hieronymus és Augustinus – munkáiban való megjelenését taglalja.

A Szent István Társulat elnöke megemlítette Robert Fisch Sötétségből a világosságba című könyvét is, amely a holokausztot túlélő és az 1956-os forradalomban részt vevő orvos, képzőművész életéről szól. Ugyancsak megemlítette Gary Chapman A szeretet mindent legyőz – Történetek a szeretet hatalmáról című kötetét, amely a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg.

A Pio atya világa 2. című könyvben a címszereplő szerzetestársai és a környezetében élő hívek elevenítik fel emlékeiket a mindannyiuk közös példaképévé vált Pio atyáról – mutatott rá Sarbak Gábor, a kötet különlegességének nevezve, hogy az a humor és az öröm oldaláról közelíti meg a címszereplő életét.

A könyvhéten újdonságként szerepel többek között Michael Hesemann A názáreti Mária, Cserháti Ferenc A magyarok vándor püspöke (Elmer István beszélgetése Cserháti Ferenccel, a külföldön élő magyarok püspökével), Kocsis Fülöp Keleti lélekkel a Kárpát-medencében (Elmer István beszélgetése Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspökkel) és Puskely Mária szerkesztésében a Patrisztikus kislexikon.

Rózsa Huba, a Szent István Társulat alelnöke elmondta, hogy a XX. Szent István Könyvhétre szombatig várják a közönséget. A mustrán jelen van mások mellett az Új Ember, a Vigília, a Jel és a Szent Gellért Kiadó, a Szent István Társulat, az Agapé, a Bencés Kiadó, a Don Bosco Kiadó, a Harmat, a Kálvin és a Luther Kiadó, valamint a Magyar Bibliatársulat, a magánkiadók közül pedig egyebek mellett az Etalon, a Kairosz, a Kráter, a L’Harmattan és Tinta Kiadó.

Utalt arra, hogy szerző-olvasó találkozót és dedikálásokat is tartanak a könyvhéten, hétfőn a két Stephanus-díjas, Dolhai Lajos és Barna Gábor dedikálja könyveit a Ferenciek terén.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.