A Kőhegyről jelentjük – Balesetveszélyes pincék és szennyvízelvezetés Budaörsön

Több olvasói levél érkezett a Budaörsi Infó szerkesztőségéhez a kőhegyi lakosok részéről, miszerint az ingatlanjuk alatt húzódó pincék állaga folyamatosan romlik.  A lakóházak falai repedeznek. Az önkormányzat legutóbb 2008-ban 270 kőhegyi pince állapotát mérte fel a 290-ből. A jelentésből kiderült, hogy a pincék nagy része komoly felújításra szorul.

 

A városvezetés a 2012. évi költségvetésben 15 millió forintos céltartalékot különített el, elsősorban az önkormányzati tulajdonú pincék és támfalak restaurálására, az életveszély elkerülésére.

Kálóczi Imre, a Kőhegy és környékén illetékes önkormányzati képviselő a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a 15 millió forintos keret a 21 önkormányzati tulajdonú pince felújítására szolgál, de azok az ingatlantulajdonosok is számíthatnak az önkormányzat segítségére, akik saját forrásukból nem tudják megoldani az élet, illetve a baleset veszély elhárítását. Kálóczi Imre hozzátette, még ebben az évben a képviselő-testület elkészít egy pince rendbetételi programot, melyet egy digitális felmérés, úgynevezett szkennelés előz meg.  2-3 centiméteres pontossággal térképezi fel a hegy alatt húzódó üregeket. Ez az eljárás előzetes becslések szerint közel 18 millió forintba kerül majd.

A városvezetés számára hosszú évek óta komoly fejtörést okoz a kőhegyi pincék állagmegóvása. 1994-ben. miután egy családi ház összeomlott, súlykorlátozást vezettek be a területen. A rendszerváltás után az első pinceprogram 1995-ben indult, akkor 6 millió forinttal. Egy évvel később 1996-ban az önkormányzat 18 millió forintot invesztált a közterület alatt lévő pincék felújítására és tömegelésére.

Uploaded by: budaorsiinfo
Hosted: youtube

Sváb elődeink szőlő és barack termesztéssel foglalkoztak a Kőhegy területén. Ehhez szükségük volt  présházakra és hozzájuk tartozó pincékre. A Kőhegyen még most is találhatunk olyan présházakat, amelyek a múlt században, vagy korábban épültek.

A kőhegyi pincék állagának romlását a terület beépítettsége okozza. Az utakat leaszfaltozták, a présházak és a pincék helyén egyre nagyobb házak helyezkednek el. Ezért a csapadékvíz, a rétegvíz és a talajvíz útja megváltozott. A Kőhegy természeti adottsága , hogy a mészkőhegy peremére vastag agyagréteg rakódott, amibe annak idején vájták a borospincéket. Ezek helyén most lakóházak állnak. Korábban a zöld növényzet és a lícium bokrok gyökerei megkötötték az agyagot. Az állandó esőzés mindig biztosította az agyag vízzel való telítettségét, ezáltal a tapadását. Ez az utóbbi évtizedekben megszűnt.

A Kőhegy nem csak a pincék állapota miatt szerepel a költségvetésben. A képviselő-testület február 29-én döntött arról, hogy kiváltásra kerül a nyomott rendszerű szennyvízelvezetés gravitációsra. Ez a beruházás 25 millió forintos céltartalékból valósul meg. Kálóczi Imre a szerkesztőségünknek adott interjúban kiemelte ennek fontosságát.  A Kőhegyen élők régóta panaszkodnak , hogy az elektromos szivattyúk, amelyeket évekkel ezelőtt az önkormányzat az ingatlantulajdonosoknál hagyott a nyomott rendszerű szennyvízelvezetés biztosítása miatt, rendszeresen tönkremennek. Ezeknek a gépeknek a javítása 80-90 ezer forintba kerül és a villanyszámlát is jelentősen megnöveli.

Ebben az évben szintén 25 millió forintos céltartalékból az önkormányzat átépítteti a kőhegyi nyomásfokozót, így a Frank-hegy déli részén elérhető lesz a vezetékes ivóvíz.

Matsinhe Dénes

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.