Megnyílt a világ első huszármúzeuma Franciaországban

A dél-franciaországi Tarbes-ban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter szombaton megnyitotta a világ első huszármúzeumát. Az eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is köszöntőt mondott.

 

“A Nemzetközi Huszármúzeum, miközben egyedülálló és nagyszerű gyűjteményt mutat be, a magyar katonai hagyományok egyik legnépszerűbb és legismertebb vonatkozásának is emléket állít. A huszárság intézménye ugyanis a magyarság apportja az európai hadviselés evolúciójához, amire joggal lehetünk büszkék” – emelte ki beszédében Szőcs Géza.

A huszár szó eredete Mátyás király korára vezethető vissza, amikor az uralkodó egyik rendelkezése értelmében húsz telkenként egy lovas katona kiállítására kötelezte alattvalóit. E hadfiak később különösen a Rákóczi-szabadságharcban tüntették ki magukat, de megjelentek a nemzetközi hadszíntereken, többek között Poroszországban, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban és Franciaországban.

A magyar és francia hadtörténet közös alakja Bercsényi László, aki 1726-tól immár francia állampolgárként huszárai élén részt vett a korabeli Franciaország minden nagy fegyveres konfliktusában, és ezért 1758. március 15-én a legmagasabb francia  katonai rendfokozattal, a Franciaország marsallja címmel tüntették ki.

Érdekesség, hogy Bercsényi francia alakulata megőrzött egy régi magyar indulót is, amely a magyarországi emlékezetből már kiveszett.

http://www.musees-midi-pyrenees.fr/musees/musee-massey/collections/hussards

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.