Magyarországon is megrendezik a logopédia napját

Magyarországon is megrendezik a logopédia napját – jelentette be Fehérné Kovács Zsuzsa, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület (MLSZSZ) elnöke kedden Budapesten. A tájékoztatón bemutatkozott a Budaörsi Logopédiai Intézet is.

A logopédia európai napján, március 6-án a Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Bliss Alapítvány Segítő Kommunikáció-módszertani Központ nyitott napot tart, a MLSZSZ az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fonetikai és Logopédiai Tanszékének hallgatóival közösen március 10-re készül rendezvényekkel.

A sajtótájékoztatón a beszédjavító intézet igazgatója, Mosányi Emőke elmondta, az utóbbi években megduplázódott azok száma, akik segítségért fordultak az intézethez. Mint kifejtette, szervezeti átalakítással és a személyi feltételek javításával érték el, hogy évről évre több rászorulót tudnak fogadni.

Erre azért van szükség, mert a kommunikáció szerepének felértékelődésével egyre több gyerek marad le: képtelenek a világ által diktált kommunikációs tempót követni. A kommunikációs zavarral küszködők száma az országban több tízezerre tehető – mondta Mosányi Emőke.

Fehérné Kovács Zsuzsa közlése szerint nő a logopédusok száma is, azonban kisebb mértékben, mint az ellátásra szorulóké. Problémát jelent továbbá, hogy a felnőttek ellátásának nincs szabályozott rendszere – fűzte hozzá.

A Démoszthenész Egyesület képviseletében Feketéné Gacsó Mária arról beszélt, megalakulásuk óta próbálják elérni, hogy a terápia társadalombiztosítási támogatottságú legyen és a beszédfogyatékos embereket fogyatékkal élőknek ismerjék el.

A Fővárosi Beszédjavító Intézet március 6-i nyitott napján meseterápiás foglalkozást és középiskolásoknak szánt beszédtechnika-órát tekinthetnek meg az érdeklődők, majd előadás hangzik el az olvasásról és a diszlexiáról. A 117 éve működő intézet célja, hogy felhívja a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére, az egészségre és az életminőségre gyakorolt hatásaira. Az intézet a különböző beszédzavarok kezelésén túl nagy hangsúlyt fektet a beszéd csiszolására, a beszédtechnikára is.

A Bliss Alapítvány a nyitott napon bemutatja, miként zajlik a halmozottan sérült, súlyos mozgáskorlátozott, beszédképtelen gyermekek és fiatalok kommunikációfejlesztése.

MLSZSZ, valamint az ELTE logopédiai tanszéke hallgatóinak március 10-i közös rendezvényére többek között hangterápiával, filmvetítéssel, játékos beszédtechnikával és előadásokkal készülnek a szervezők.

A sajtótájékoztatón az említett szervezeteken kívül bemutatkozott a Dadogókért Alapítvány, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság, az ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános iskola és Gyógypedagógia Módszertani Központ.

A Budaörsi Logopédiai Intézet a Herman Ottó Általános Iskola intézményegységeként a 3-18 éves korú budaörsi gyermekek beszédjavítására létrehozott szakszolgálati intézmény (http://www.logopedek.hu).

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága (CPLOL) a logopédia népszerűsítése érdekében 2004-ben indította útjára a logopédia európai napját. Minden évnek van témája, az idei “mottó”: a kommunikáció több mint a beszéd folyamatossága.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.