A nemzetvédelmi egyetem kancellárja saját nevén még publikált is a pályázati tanulmányból

A nemzetvédelmi egyetem kancellárja saját nevén egy folyóiratban még publikálta is annak a tanulmánynak az összefoglalóját, amelyet egy fiktív pályázat alapján egy pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó nyert el, de valójában az egyetem munkatársa készített el – értesült hétfőn az MTI Hírcentrum.

 

Az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsora vasárnap számolt be arról, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) gazdasági átvilágításakor kiderült: 2010 februárjában névlegesen a pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó végzett szociológiai kutatást a honvédségnél a ZMNE számára, amelyért nyolcmillió forintot fizettek ki.

Az m1 hétfő esti Híradójában azt mondták: mostanra kiderült, hogy nem csak a közbeszerzési felhívást, hanem a kiválasztott három cég nevében a pályázatokat is az egyetemen készítették a nyolcmillió forintos szociológiai kutatásra. Mint kifejtették: az egykori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) volt kancellárja előre meghatározta, hogy melyik cégnek kell elnyernie a megbízást a szociológiai felmérésre, de a munkát valójában az egyetem egyik munkatársa készítette, munkaidőben.

Ráadásul az elkészült tanulmány összefoglalóját az egyetem kancellárja saját nevén még publikálta is a Nemzet és Biztonság című folyóiratban. Az ügyészség szerint a fiktív pályázat alapján kifizetett nyolcmillió forintot a vállalkozó visszajuttatta az egyetem vezetőjének – tették hozzá.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezetébe azóta beolvadt intézmény volt kancellárja és további öt ember ellen a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés miatt emelt vádat. Az üggyel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium közölte, a honvédség intézményeinél végzett átvilágítás eredményeképpen jelenleg 45 ügyben folyik büntetőeljárás – hangzott el a Híradóban.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a tárcánál és a Honvédségnél elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt 2005 és 2010 között több mint 1,7 milliárd forint kár érte az országot.

Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője vasárnap azt nyilatkozta a Krónikának, hogy a főügyészség Budapesti Regionális Osztálya korábban egy fővel szemben jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, további öt fővel szemben jelentős értékre, bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette, valamint egy fővel szemben jelentős értékre elkövetett hanyag kezelés vétsége miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsához.

A vádlottak között van a ZMNE volt rektora, Szabó János is, aki egy másik ügyben már jogerős büntetését tölti. Ellene most az egyetem lőterének bérleti szerződése miatt folyik büntetőeljárás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.