Újabb Wikileaks-bomba robbanhat

A Wikileaks kiszivárogtató portál közzéteszi a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet elektronikus leveleit – több mint ötmillió küldeményt -, amelyeket számítógépes kalózok tulajdonítottak el. Wikileaks hétfőn közleményben tájékoztatott erről.

 

A texasi székhelyű elemzőintézet elleni hackertámadásra a tavalyi év végén derült fény. Az Anonymous nevű hackercsoport azt ígérte, hogy közzéteszi az ellopott e-maileket, s a “kényes” információkat tartalmazó üzenetek publikálásának pusztító hatása lesz. Az interneten már megjelentek a Stratfor több mint 30 ezer előfizetőjének hitelkártya-adatai.

A Stratfor ügyfelei között szerepel az amerikai védelmi minisztérium, több kormányzati szervezet, biztonsági vállalat és médiaügynökség, továbbá az ENSZ néhány intézménye, illetve számos tekintélyes pénzintézet is. A portál alapítója, Julian Assange úgy fogalmazott, hogy a Stratfor “egy hírszerzési magáncég, amely az amerikai kormánytól és kétes hírű külföldi hírszerző ügynökségektől, illetve újságíróktól kapott információkra támaszkodik” elemzéseiben.

Az Anonymous korábban több olyan pénzügyi intézmény ellen hajtott végre számítógépes kalóztámadást, amelyek ellenezték a titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató Wikileaks portál működését és felléptek Julian Assange ellen. A Wikileaks két évvel ezelőtt csaknem 400 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, illetve tett közzé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.