BKV: a dolgozók igen, családtagjaik viszont nem kapnak ingyenes bérletet

A BKV továbbra is megadja dolgozóinak a munkába járáshoz szükséges ingyenes bérleteket, de családtagjaik számára ez a kedvezmény március 3-án megszűnik – közölte a BKV hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, az elmúlt időszakban a szakszervezetek részéről több aggály merült fel azzal kapcsolatban, hogy a dolgozóktól is megvonnák az ingyenes bérleteket. A BKV szerint ez az aggály “alaptalan”, az igazgatóság döntése értelmében ugyanis a kollektív szerződés lejárta után is érvényben marad ez a kedvezmény.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a BKV finanszírozási helyzete miatt a családtagok, és azok, akiknek eddig járt az ingyenes bérlet, március 4-től már nem vehetik igénybe ezt a kedvezményt. A közlekedési társaság a közleményében jelezte: azon dolgoznak, hogy tárgyalásos úton a szakszervezetekkel olyan új, “korszerűbb” kollektív szerződést kössenek, amely összhangban áll az új munka törvénykönyvével.

Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke a bejelentésre az MTI-nek úgy reagált: nem értik, hogy a BKV miért vonja meg a dolgozók hozzátartozóitól és a nyugdíjas dolgozóktól a bérleteket, mivel az utazási igazolványok kiadása nem terhelte a cég kasszáját.

A KEKSZ tiltakozik, hogy a kollektív szerződés tárgyalási szakaszában előre eldöntött tényként kezeli a BKV az utazási kedvezmények megvonását, és ezzel tovább nehezíti a tárgyalásokat – mondta. Nemes Gábor szerint a “korszerűbb” kollektív szerződés azt jelenti, hogy a dolgozók 20-30 százalékos bércsökkentést szenvednek el, ezért ezt is elfogadhatatlannak tartják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.