Egy grillcsirkés vállalkozó végzett szociológiai felmérést a honvédségnek

Egy, a pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó végzett szociológiai kutatást a honvédségnél a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem számára, 2010 februárjában – értesült az MTI Hírcentrum. A Kossuth Rádió Krónika című műsora vasárnap számolt be az esetről, amire az intézmény gazdasági átvilágításakor derült fény. A tanulmányért nyolcmillió forintot fizettek ki.

 

A műsorban emlékeztettek arra, hogy a katonai ügyészség 2010 októberében kezdett nyomozni a honvédség alakulatainál végzett szociológiai kutatással kapcsolatban. A nyolcmillió forintos megrendelésre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2009-ben közbeszerzési pályázatot írt ki. A tanulmányt azonban valójában nem a pályázat nyertese, illetve egy, a piacon grillcsirkét áruló alvállalkozója készítette, hanem az egyetem egyik munkatársa. A ügyészségi szóvivő szerint bizonyítható, hogy a tanulmányra kifizetett nyolcmillió forintot a vállalkozó visszajuttatta az egyetem kancellárjának. Nagy Kálmán ezredest, aki a januárban négy év börtönre ítélt rektor utódja volt, társaival együtt sikkasztással vádolják.

Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt nyilatkozta a Krónikának, hogy a főügyészség Budapesti Regionális Osztálya korábban egy fővel szemben jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, további öt fővel szemben jelentős értékre, bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette, valamint egy fővel szemben jelentős értékre elkövetett hanyag kezelés vétsége miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsához.

A vádlottak között van a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora, Szabó János is, aki egy másik ügyben már a jogerős büntetését tölti. Ellene most az egyetem lőterének bérleti szerződése miatt folyik büntetőeljárás.

A hírműsor emlékeztetett arra, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem gazdasági átvilágítását 2010 nyarán rendelte el Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az átvilágításról készült jelentés szerint az egyetem több mint száz megbízási szerződése kapcsán merülhet fel bűncselekmény gyanúja.

Idén január 1.-jén a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi kara jogutódjaként létrejött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.