Brit sajtóbotrány – megjelent a News of the World utódja

Megjelent vasárnap a telefonlehallgatási botrány miatt tavaly szinte egyik pillanatról a másikra felszámolt egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World utódja, amely nem más, mint a The Sun újonnan elindított vasárnapi kiadása.

 

A News of the World az ausztrál-amerikai médiamágnás, Rupert Murdoch brit sajtóbirodalmának hétvégi lapja volt, és gyakorlatilag a The Sun vasárnapi testvérlapjának számított.

A The Sun eddig csak hétfőtől szombatig jelent meg, Murdoch azonban a hónap közepén Londonban bejelentette, hogy a News of the World utódjaként a cég hamarosan megjelenteti a The Sun vasárnapi változatát. Ennek első, hárommillió példányban kinyomtatott kiadása került az újságosstandokra vasárnap.

A Murdoch-csoport brit újságportfoliójába tartozik még a tekintélyes The Times és vasárnapi változata, a The Sunday Times is.

A globális sajtó- és médiacsoport nagy-britanniai érdekeltsége, a News International a News of the World botrányának tavaly nyári kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 évvel korábban alapított vasárnapi
bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt.

A News of the World 1843 óta tavalyi felszámolásáig minden hétvégén megjelent.

A lap bezáráshoz vezető súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World – sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében – néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A hatósági gyanú szerint a News of the World az évek során ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük a királyi család tagjai, vezető politikusok, a celebvilág legnagyobb sztárjai, sőt az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

Az ügyben jelenleg több szerteágazó vizsgálat folyik, amelyek kiterjednek most már arra a gyanúra is, hogy a Murdoch-lapok – és esetleg más újságok is – bizalmas információk fejében magas rangú rendőrtiszteket, kormányzati tisztviselőket fizethettek le az elmúlt években.

A párhuzamosan zajló rendőrségi vizsgálatok során eddig összesen 36 személyt vettek őrizetbe. Köztük van a The Sun tíz egykori és jelenlegi munkatársa, valamint Andy Coulson, David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök korábbi sajtófőnöke, aki egykor a News of the World főszerkesztője volt.

Coulson foglalkoztatása miatt Cameron az ellenzék támadásainak pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben is. Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Andy Coulsonnak már tavaly januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából.

A The Sun eddig a világ legnagyobb bulvárnapilapja volt, 2,7 milliós napi átlagos példányszámmal és 6-7 millió rendszeres olvasóval. Médiaelemzők előrejelzései szerint a vasárnapi változat a nyomtatott sajtótermékek folyamatosan csökkenő példányszáma ellenére is valószínűleg sikeres lesz.

A piaci siker érdekében a vasárnapi The Sun máris kíméletlen árversenybe kezdett a konkurenciával: első, 92 oldalas kiadásának egy-egy példányát mindössze 50 pennyért (170 forintért) árulja, miközben az egyik legnagyobb versenytárs, a Mail on Sunday 1,50 fontba (510 forintba) kerül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.