Férfi kézilabda BL – Csoportmásodik és nyolcaddöntős a Veszprém!

A lefújás pillanatában szerzett Uros Vilovski góllal 28-27-re nyert szombaton az MKB Veszprém a vendég, spanyol Atlético Madrid ellen, és ezzel a B csoport másodikjaként továbbjutott a nyolcaddöntőbe a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.

 

Mocsai Lajos vezetőedző együttese a keddi sorsoláson egy csoportharmadikot kap majd ellenfélnek, és a visszavágót rendezheti hazai pályán.

A nyolcaddöntők első mérkőzését március 14. és 18., a visszavágót pedig 21. és 25. között tartják.

    Velux férfi BL, B csoport, 10. (utolsó) forduló:

MKB Veszprém-Atlético Madrid (spanyol) 28-27 (10-11)
————————————————-
gól: Iváncsik G. 6, Vujin 6/2, Vilovski 5, Perez 4, Császár 3, Gulyás 2, Sulic 2, illetve Garcia Parrondo 6, Markussen 5, Aguinagalde 5/1, Guardiola 3, Canellas 3, Fernandez 2, Ka:llman 1, Davis 1, Jurkiewicz 1
Mivel a Berlin nyert délután a dán Silkeborg ellen, a veszprémi és kielcei mérkőzés előtt ez volt a képlet: amennyiben az MKB nyer a már biztos csoportelső Madrid ellen, csoportmásodik. Döntetlennél harmadik vagy negyedik helyen jut tovább, vereség esetén pedig lehetett negyedik (ha a lengyel Kielce és az orosz Csehov összecsapásán valamelyik gárda győz), de végezhetett volna a kiesést jelentő ötödik helyen is, ha Kielcében döntetlen születik.

A spanyolok nem a legerősebb keretükkel érkeztek, és a lehetséges 16-os helyett csak 12-es létszámmal – az ex-veszprémi (és nagy tapssal fogadott) Sterbikkel – várták az összecsapást.

“Veletek vagyunk!” – próbált erőt adni a közönség a hazai kedvenceknek. A szurkolók a spanyol támadások alatt fülsüketítő hangorkánt teremtettek, de ez nem zavarta a vendégeket, akik 4-1-re elhúztak, miközben Sterbik négy lövést is fogott. Ezt követően megsérült, cserét kért, s a helyére érkezett Hombrados már nem védett ilyen hatékonyan, ennek köszönhetően a 9. percben 4-4 lett az állás.

A vezetést nem sikerült átvenni, ráadásul Vujin mellélőtt egy büntetőt. 6-8-nál felcsendült a “Harcoljatok!”, aztán Császár rontott hétméterest. Ezzel együtt jól védekezett mindkét csapat, s amint elől Vujin, a kapuban pedig Alilovic egyszerre remekelt, fordult a kocka: a 25. percben először volt a hazaiaknál az előny (10-9). Azért csak rövid időre, mert a szünetig megint több ziccer kimaradt.

A folytatásra bejött Perez, és azonnal gólt dobott. Ekkor úgy tűnt, a védelmek az “öltözőben maradtak”, hiszen minden akció eredményesen zárult. A kevés cserével rendelkező spanyolok remekül tartották magukat, de 19-17-es vezetésüknél Fazekas állt be a kapuba, és rögtön egy ziccert, majd egy büntetőt fogott.

Sulic kiállítása alatt megint komolyabb lett a különbség, sőt a 43. percben már 22-17 volt a Madrid javára. Közben döntetlenre állt a kielcei meccs…

Vilovski egy hatperces hazai gólcsendet zárt le, és az utolsó negyedóra 18-22-ről indult. A beállós még gyorsan kétszer betalált, így szorosabb lett az állás. Iváncsik Gergő is magára talált, így a 49. percre már csak minimális volt a különbség (22-23).

Gulyást kiküldték, de az emberhátrányban nem esett gól. Egyenlíteni, illetve fordítani csak Guardiola kiállítása alatt sikerült (55. perc: 24-23). Ahogy visszajött a spanyol, egyből kigáncsolta a kitörni igyekvő Iváncsikot, és ezért egyből piros lapot kapott. Ezután két eladott hazai labda következett, s ez elég volt ahhoz, hogy megint döntetlen legyen az állás (25-25).

Perez ekkor megint bebizonyította, hogy a levegő ura, “támadó lepattanót szedett”, és azzal a mozdulattal betalált. A túloldalon a 211 cm magas Markussen villant (26-26). Még egy gólváltás után és Terzic kiállítása alatt emberhátrányban támadott a hazai csapat, és végül Vilovski a lefújás pillanatában bedobta a győzelmet és ezzel együtt a csoport második helyét érő gólt!

    Mocsai Lajos:
    “A lényeges elvált a lényegtelentől: ebből a halálcsoportból sikerült úgy továbbjutni, amely méltó a klub és a magyar kézilabdázás hírnevéhez. A Madrid ellen nagyon nehéz folyamatosan magas szinten játszani, gyakorta kényszeríti hibázásra az ellenfelet, mi is sokat hibáztunk, kritikus szakaszokban is, mégis sikerült győznünk Európa egyik legjobbja, a BL-döntős ellen. Több jó döntést is sikerült hozni ezen a meccsen, az egyik ilyen volt például Perez és Fazekas megfelelő idejű becserélésre. Tavaly is és most is 12 gyűjtött ponttal lettünk másodikok, és ezt óriási teljesítménynek értékelem.”

   Talant Dusebajev, a Madrid vezetőedzője:
    “Most is győzni akartunk, de a végjátékban sokat hibáztunk. Gratulálok a Veszprémnek a második helyhez és a továbbjutáshoz.”

    Fazekas Nándor:
    “Fontos volt, hogy a két pontot megszereztük. Azonban bárki lesz az ellenfelünk a nyolcaddöntőben, ennyit nem hibázhatunk, mint most.”

    Sterbik Árpád:
    “A Veszprémen érződött a nyomás, a győzelmi kényszer, és így nehezebb játszani. Most szerencsésebb volt a Veszprém, de ezzel együtt megérdemli, hogy a 16 közé jutott.”

A BL nyolcaddöntőinek sorsolását kedden tartják. A csoportelsőket a negyedikekkel, a másodikokat pedig a harmadikokkal sorsolják párba. A csoportelsők és –másodikok otthon rendezik a visszavágót. Az azonos csoportból érkezők nem kaphatják egymást.

A másik magyar BL-érdekelt, a Pick Szeged vasárnap a spanyol Ademar León otthonában lép pályára, és biztos csoportötödikként búcsúzik a sorozattól.

    A B csoport párhuzamosan futott mérkőzésén:
Kielce (lengyel)-Csehovszki Medvegyi (orosz) 26-26 (12-10)

    korábban:
Füchse Berlin (német) – Bjerringbro-Silkeborg (dán) 28-27 (14-13)

A végeredmény:

1. Madrid 16 pont,
2. VESZPRÉM 12,
3. Berlin 11,
4. Kielce 11,
5. Csehov 10,
6. Silkeborg 0

A legjobb négy jutott a nyolcaddöntőbe. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek (Berlin-Kielce 30-27, Kielce-Berlin 32-29).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.