Orbán Viktor Frankfurtba utazik – ellentüntetés lesz, a szimpátiatüntetést nem engedélyezték

A miniszterelnök látogatásához időzítve tüntetést tartanak pénteken Frankfurtban Orbán Viktor politikája ellen német baloldali szervezetek, elmarad viszont az ugyanarra a helyre és időpontra Németországban élő magyar magánemberek által szervezett szimpátiatüntetés, mert a kezdeményezők időpont- és helyszínegyeztetési problémák miatt nem kaptak területfoglalási engedélyt.

 

Orbán Viktor kormányfő pénteken délután előadást tart a német kereskedelmi és iparkamara (IHK) frankfurti székházában. Az előadás alatt német baloldali szervezetek az épület előtti téren az orbanstoppen.blogsport.de oldalon megjelent felhívás szerint egyebek mellett azért demonstrálnak, mert úgy vélik: Orbán a hivatalba lépése óta arra törekszik, hogy “tekintélyuralmi rendszerré szervezze át a nevében is eltörölt Magyar Köztársaságot”.

A demonstráción várhatóan nagyjából nyolcvanan vesznek majd részt – mondta az MTI-nek Ludwig Herbert, a frankfurti rendőrkapitányság munkatársa, aki az esemény biztosításáért felelős.

Markus Bergmann, a tüntetést szervező campusantifa nevű csoport aktivistája az MTI-nek elmondta: 100-200 tüntetőre számítanak. Az IHK székháza előtt transzparensekkel jelennek meg, szórólapokat osztanak szét, beszédeket mondanak, amikor pedig Orbán Viktor megjelenik az épületnél, “lesz némi pfujolás, és világossá tesszük, hogy nem értünk egyet politikájával”.

A szónokok antifasiszta csoportosulások aktivistái, “nem túlzottan ismert emberek”. A szervezők felkérésére beszédet mond egy frankfurti roma szervezet – a Förderverein Roma – egy képviselője is, aki a magyarországi romák helyzetéről beszél majd az egybegyűlteknek – tette hozzá.

Magyarok nem vettek részt a tüntetés előkészítésében, és a szervezőknek nincs tudomása arról, hogy lesznek-e magyarok a demonstráción – fejtette ki Bergmann az MTI kérdésére válaszolva.

Ugyancsak az IHK előtti téren, és ugyanabban az időpontban, amikor a baloldaliak, németországi magyarok is demonstrációt kívántak tartani, területfoglalási engedélyt azonban nem kaptak az illetékes városrendészeti hatóságtól (Ordnungsamt). A hatóság felkínálta, hogy máskor és más helyen tartsák meg a magyar kormány melletti tüntetést, a szervezők azonban nem kívántak élni a lehetőséggel – mondta az MTI-nek Szabó Gabriella, a szervezők egyike, hangsúlyozva, hogy a hatóság hozzáállása igen konstruktív volt.

A tüntetést azért nem tarthatják meg a kiszemelt helyen és időpontban, mert a téren – a frankfurti belvárosban fekvő Börsenplazton – pénteken heti vásárt tartanak, és a szabadon maradt területet már korábban lefoglalták az Orbán elleni tüntetés szervezői – mondta Szabó Gabriella. Hozzátette: nagyjából 30-50 helyi magyar jött volna el a szimpátia-megmozdulásra, annak azonban nem látják értelmét, hogy ne akkor és ott tartsanak demonstrációt, ahol és amikor a miniszterelnök megjelenik.

Hangsúlyozta: Orbán Viktort és politikáját kívánták volna támogatni, és tiltakozni szerettek volna a “Magyarországgal szemben a nyugati sajtóban zajló hadjárat ellen”. Hozzátette: számos helyi magyar meghallgatja majd az IHK épületében Orbán Viktor előadását, jelenlétük “csendes szimpátiatüntetés” lesz, amellyel kifejezik a kormány politikája iránti elkötelezettségüket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.