Újonnan azonosított életveszélyes gyulladást okozó baktérium a szájban

A vérbe kerülve életveszélyes, akár halállal végződő fertőzést okozhat az a baktérium, amely a szájüregben is megtalálható – idézte svájci kutatók megállapítását a ScienceCodex elnevezésű ismeretterjesztő portál (www.sciencecodex.com).

 

Az új baktériumot a Zürichi Egyetem orvosi mikrobiológiai intézetének munkatársai azonosították, ők adták neki a Streptococcus tigurinus elnevezést is Zürich azon régiója nyomán, ahol először felfedezték.

Az S. tigurinus – amelyet szívbelhártya-, agyhártya- vagy gerincgyulladásban (spondylodiscitis) szenvedő páciensek véréből izoláltak – nagyon hasonlít azokra a baktériumtörzsekre, amelyek a szájüreget népesítik be. A vérző fogíny a szájbaktérium lehetséges belépési kapuja a véráramba.

A baktérium azonosítása lehetővé teszi annak vizsgálatát, hogy miként okoz betegséget és hogyan terjed a szervezetben. Mint Andrea Zbinden kutatásvezető hangsúlyozta, alapvetően fontos a baktérium szabatos leírása ahhoz, hogy nyomon lehessen követni terjedését. További kutatásaik arra irányulnak, hogy az S. tigurinus betegségkiváltó stratégiáját megértsék.

A tanulmányt az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology című szakfolyóiratban ismertették részletesen a szerzők.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.