Altatás várhat a nyírmadai állatmenhely lakóira

Kilakoltatás, a legrosszabb esetben pedig akár altatás várhat a nyírmadai állatmenhely közel ötven lakójára, ha a menhelyet fenntartó Kóborlók Állatvédelmi Egyesület nem talál új otthont a kutyák számára.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros melletti földterületet adományként kapta ideiglenes használatra a 2009-ben alakult egyesület, a támogató azonban előre jelezte, hogy azt egyszer majd hasznosítani szeretné. A szervezet február végéig kapott haladékot, utána azonban el kell hagyni a területet az összes megmentett négylábúval együtt – mondta Balázsi Barbara önkéntes, az egyesület tagja kedden az MTI-nek.

A szervezet megkereste a helyi önkormányzatot is, a helyhatóság azonban nem tudott segíteni. Az egyesület munkatársa hozzátette: ismerve az állatvédelemmel és állatmentéssel foglalkozó egyesületek, alapítványok, illetve menhelyek körülményeit, nem valószínű, hogy ilyen rövid időn belül ennyi kutyát be tudnának fogadni. Ha nem sikerül elhelyezni az állatokat, akkor a gyepmesteri telepre kerülnek, ebben az esetben pedig nagy valószínűséggel altatás vár ezekre az egyébként sem szerencsés múltú állatokra.

A Kóborlók Állatvédelmi Egyesület eddig végzett munkája egyébként eredményesnek mondható: nyírmadai telephelyükön két év alatt közel 130 kutya fordult meg, ebből 86-ot sikerült gazdához juttatniuk. A menhelyen jelenleg ellátott 45 állat mintegy harmadának Németországban találtak örökbefogadókat, oda azonban csak márciusban utazhatnak, így ellátásukról addig is gondoskodnia kell az egyesület munkatársainak.

A helyi iskola, óvoda, valamint a szociális intézmény sokat segít, ők látják el a kutyákat a megmaradt étellel. Ezen kívül adományokat is szívesen fogadnak, szinte mindent fel tudnak használni a takaróktól kezdve a nem használt edényeken át az állatok alá tehető rongyokig – magyarázta Balázsi Barbara. A munkát alapítványi formában próbálják sikeresebbé tenni, az ügyintézés azonban még mindig tart.

Az egyesület számára a legnagyobb segítség most az lenne, ha olyan bekerített telekre költözhetnének át, amely kellően tágas a menhely további működtetéséhez, és ahol lehetőség szerint épület is található az állatok ellátásához szükséges felszerelések – edények, takarók, szalma, hordózók, ketrecek – tárolásához.

Balázsi Barbara közlése szerint új menhelyként azonban kizárólag Nyírmada vagy Nyírmada közelében fekvő terület jöhet szóba, mert az egyesület munkatársai, illetve az állatok gondozásában részt vevő önkéntesek nagyobb része helyi lakos.

facebook:

5 hozzászólás

  1. Edina Török szerint:

    AJAJ!Ez a nyírmadai önkormányzat bizonyítványa!

  2. Rita Tanka szerint:

    Mit leheten tenni? 50 kutyus az nagyon sok. én úgy tudom hogy az önkormányzat felelősége a gyepik. hahó önkormányzat valamit biztos hogy kell tennetek. a szegénységi bizonyítvány lenne ez. nem hiszem hogy nem lenne egy talapalatnyi hely.

  3. Ernő Balogh szerint:

    Ez borzasztó! Remélem valaki tud segíteni ott, egy telek, vagy kisebb zárt kert felajánlásával.

  4. Bele sem gondolok mi várna rájuk Hiába az ember e legkegyetlenebb állat..

  5. Kati Szászi szerint:

    Tényleg nincs számukra egy talpalatnyi hely sem?Tényleg el kell altatni 45 kutyust, amikor jó részük márciusban új gazdához mehetne?

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.