Támogatta a parlament az uniós fiskális paktumhoz csatlakozást

Támogatta a parlament hétfőn az uniós fiskális paktumhoz való csatlakozást. A képviselők a határozathozatalok között egyebek mellett arról is döntöttek, hogy megszűnik a bizonytalan adójogi helyzet intézménye.

 

Martonyi János külügyminiszter erről szóló előterjesztésének elfogadásával támogatta az Országgyűlés, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz.

A 2013. január 1-jén életbe lépő szerződést – amelynek tartalmáról január végén állapodtak meg az európai uniós állam- és kormányfők – az Európai Tanács március 1-jén és 2-án esedékes ülésén írják alá a csatlakozó tagállamok vezetői.

A kormánypártok és az MSZP képviselői igennel voksoltak a – Jobbik kérésére – név szerinti szavazáson, az LMP-s politikusok tartózkodtak, a jobbikosok pedig nemet mondtak a határozati javaslatra. A parlament így 304 igen szavazattal, 42 nem ellenében és 15 tartózkodás mellett fogadta el az indítványt.

A szerződés szerint az aláírók – a tizenhét euróövezeti ország és a vállalásokhoz csatlakozó más EU-tagállamok – államháztartásuk szerkezeti hiányát a GDP-hez képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Kivételt képeznek azok az országok, amelyek a GDP 60 százalékánál jóval kisebb belső államadóssági rátával rendelkeznek, mert esetükben a strukturális hiány az 1 százalékot is elérheti.

Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó utalást. Ez utóbbit az Európai Bíróság lesz hivatott ellenőrizni akár már egy tagállam kérésére is, és ha valamely ország tartósan nem teljesíti vállalt kötelezettségét, pénzbírsággal sújtható.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője felszólalása közben egy plakátot mutat a gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés Magyarország általi aláírásának támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat névszerinti szavazása előtt, az Országgyűlés plenáris ülésén. Mögötte képviselőtársai egy transzparenst feszítenek ki. MTI Fotó: Kovács Tamás

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.