A kabinet jogilag alaposan alátámasztotta álláspontját az Európai Bizottságnak küldött válaszban

A kormány fenntartja álláspontját, hogy a bírák nyugdíjazása az általános öregségi nyugdíjjal, a nyugdíjreformmal, és nem az igazságszolgáltatással összefüggő lépés – mondta Giró-Szász András az Európai Bizottságnak küldött kormányzati válaszokról a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában péntek este.

 

A kormányszóvivő szólt arról is, hogy a jegybank elnökének fizetéséről szintén azt gondolják, nem negatív diszkriminációról van szó, hanem a bevezetett általános bérplafon vonatkozik rá is, és az ombudsmani rendszer megfelel az uniós irányelveknek.

Giró-Szász András kiemelte: határidőre elküldték a kötelezettségszegési eljárással kapcsolatos válaszokat. Megjegyezte: erre általában két hónap áll rendelkezésére az uniós tagállamoknak, most Magyarország egy hónapot kapott. “Ez egy nagyon komoly teljesítmény” – fogalmazott.

A válasz alapja az az elmúlt egy hónapos folyamatos konzultáció, amelyet a magyar kormány az unió különböző főigazgatóságaival, valamint a kormányfő személyesen José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott, illetve a magyar minisztériumok szakmai háttere. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint a bizottság miután megkapta a leveleket, értékeli és megválaszolja azokat – fejtette ki.

Giró-Szász András a bírák nyugdíjba vonulása kapcsán rámutatott: a kormány álláspontja egy jogi álláspont, amit hosszan kifejtenek a válaszban. Kiemelte: a kormány fenntartja, hogy az általános öregségi nyugdíjjal és a nyugdíjreformmal, s nem az igazságszolgáltatással kapcsolatos lépésről van szó. Mint kifejtette: ez nem csak bírákra, hanem az ügyészekre, közjegyzőkre is vonatkozik. A bírók eddig pozitív diszkrimináció alatt voltak a többi köztisztviselővel, és még az ügyészekkel szemben is, utóbbiak ugyanis 65 éves korukban vonulhattak nyugdíjba. A bírók emellett maguk döntöttek arról is, hogy akarnak-e maradni. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár kiterjesztésével az ilyen típusú pozitív diszkrimináció szűnik meg – mutatott rá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha nem fogadja el ezt az Európai Bizottság, elmennek-e az Európai Bíróság szintjéig, azt mondta: a kormány álláspontja egyértelmű a válaszban. Leírták, ennek alapján gondolják úgy, hogy továbbra is releváns az az álláspont, amit a kormány és az Országgyűlés képviselt – közölte.

“Ha ezekre az érvekre (…) az Európai Bizottság ugyanilyen jogi szinten továbbra is alá tudja támasztani, hogy szerinte ez még mindig negatív diszkrimináció, akkor a következő lépésben a magyar kormány megnézi azt a választ, amit az Európai Bizottság ad, és annak függvényében alakítja ki álláspontját” – fogalmazott a kormányszóvivő.

A jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban azt mondta: hét vagy nyolc pontot fogalmaztak meg a jegybankkal kapcsolatban és két pont van, amivel kapcsolatban a kormány fenntartja álláspontját.

A többi kritizált pontot nem az új jegybanktörvény hozta létre, hanem a korábbi törvényben is benne voltak. Kitért arra is, hogy a monetáris tanácsban való kormányzati részvétel, vagy a napirend előzetes egyeztetése Csehországban vagy Romániában “betűre így van”. A magyar kormány mivel elkötelezett az együttműködésben, és ezeket nem tekinti kardinális kérdésnek, ezekben a pontokban minden további nélkül enged.

A fizetéssel összefüggésben továbbra is úgy gondolják, nem a jegybankelnökkel kapcsolatos negatív diszkriminációról van szó, általános bérplafonról határozott a kabinet a közszférában dolgozók kapcsán, és ebbe a jegybank elnöke is beletartozik. A kormány csatolta azt a táblázatot is, amely rögzíti az európai jegybankok vezetőinek, a központi bank vezetőjének és az adott országok átlagjövedelmének viszonyát. Ez az Európai Unióban 8,5-14-szeres szorzó között mozog – jegyezte meg. Arra a felvetésre, hogy a problémát abban látják, hogy a jegybankelnök fizetése egy cikluson belül nem csökkenthető, azt felelte: a litván parlament 2011-ben parlamenti határozattal a válságra való hivatkozással 30 százalékkal csökkentette a litván jegybank elnök fizetését.

A kormányszóvivő az adatvédelmi ombudsmani rendszer átalakításáról kiemelte: fenntartják álláspontjukat, hogy a mostani szabályozás – ahogy a korábbi is – mindenben megfelelő az unió irányelvének, és ezt kellően, jogilag alá is támasztották.

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a jogszabály-módosítási szövegeket rögzítő válaszlevél “semmilyen újdonságot nem tartalmaz”, a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és “egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk”.

Szijjártó Péter a kormányfő szóvivője és Giró-Szász András kormányszóvivő pénteki közös állásfoglalásában kiemelte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít”. Hozzátették, hogy a kormány elkötelezett az európai értékek mellett, és továbbra is készen áll a konzultációra az Európai Unió intézményeivel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.