Csatába küldött baktériumok az álomkór ellen

Génmódosított baktériumokkal lehet megtámadni az álomkórt terjesztő cecelegyekben lévő parazitákat – idézte belga kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

 

Ahogyan az emberi emésztőrendszerben számos jótékony baktérium él, úgy a cecelegyek emésztőrendszere, izmai és nyálmirigyei is otthont adnak baktériumoknak. Antwerpeni kutatók úgy módosították genetikailag ezeket a baktériumokat, hogy azok megtámadják a cecelégyben élősködő, álomkórt okozó parazitákat.

Az afrikai álomkórt a Trypanosoma nevű egysejtű parazita idézi elő, amelyet a cecelégy terjeszt. A kórokozó már a cecelégy beleiben szaporodni kezd, majd annak szúrásával átkerül a következő áldozatra. 2010-ben hétezer új esetet regisztráltak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint. Mivel a fertőzés halállal végződhet, a jelenlegi kezelés pedig fájdalmas, sőt szintén akár halálos is lehet, a szakemberek új terápiás megoldásokat keresnek.

Az antwerpeni Trópusi Orvosi Intézet kutatói a betegséget okozó parazita elpusztítását tűzték ki célul. Találtak egy olyan baktériumot, amely természetes körülmények között a cecelégyben él, így felhasználható arra, hogy megtámadja a parazitát, ám ehhez némiképp módosítaniuk kellett a baktérium genetikai állományát.

A folyamatban lévő tanulmány eddigi eredményeit a Microbial Cell Factories című szakfolyóiratban ismertették.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.