Az MSZP hét pontos gazdaságélénkítő csomag javaslattal készül

Az MSZP az Országgyűlés tavaszi ülésszakára egy hét pontos gazdaságélénkítő csomag javaslatával készül – jelentette be Tukacs István szocialista képviselő szombati sajtótájékoztatóján Budapesten.

 

Mint mondta: a söralátét méretűnek nevezett adóbevallási nyilatkozat bevezetésével az adózók zöme számára nem lettek egyszerűbbek az adózás szabályai, de még nagyobb baj, hogy az új személyi jövedelemadó rendszer nem teljesítette feladatát: nem élénkíti a gazdaságot, nem növeli a fogyasztást, nem teremt munkahelyeket.

Az MSZP szerint az adórendszer “ésszerűtlenségét” fel kell számolni, ezért javaslatuk egyik leglényegesebb eleme az adózás rendszerének, illetve módjának megváltozatása.

A párt álláspontja szerint a személyi jövedelemadózásban kétkulcsos progresszív adórendszerre van szükség – mondta Tukacs István, hozzátéve: vissza kell hozni a tőkejövedelem magasabb adózását, a vállalkozások helyzetén pedig nem adóágon, hanem járulékágon kell könnyíteni.

A szocialista képviselő megjegyezte: a kormány azt ígérte, hogy a 2012-es személyi jövedelemadózás rendszere egyszerűsödik és senki számára nem okoz veszteséget. Ehhez képest szerinte a 2012-es adószabályokról kiderült, hogy kétkulcsos, bonyolult, és a gazdaságot gátolja. A kormány egykulcsos adórendszerről beszélt, azonban az adózási szabályok, két kulcsot takarnak 202 ezer forintig 16 százalékos, e felett egy 20,3 százalékos kulcsot.

Ezen felül az új adórendszer bonyolultabb – mondta Tukacs István, kifejtve: a kiskeresetűtől elvett pénzt a vállalkozók útján akarják visszaadni, úgy hogy a vállalkozók kevesebb adót fizetnek. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a vállalkozásokat kényszerítik: amennyiben nem emelnek bért, nem indulhatnak különféle pályázatokon. A vállalkozók tanácstalanok, hiszen jelenleg “az üzlet sem megy”, a vállalkozások többsége jobb esetben is csak stagnál.

Az MSZP szerint: ahogy a söralátét szövegben, “benne rejlik az adórendszer minden abszurditása”, úgy a rendszer működtetésében is benne rejlik a “kormány politikai csökönyössége”, hogy ahhoz is ragaszkodik, ami nem működik – fogalmazott a képviselő.

Kérdésre válaszolva a képviselő kifejtette: az MSZP szerint akinek magasabb a keresete, annak nagyobb mértékben kell hozzájárulnia a költségvetéshez. Mint kifejtette: meghúznának egy például évi ötmillió forintos jövedelemhatárt, amely alatt 16 százalékos kulccsal, fölötte pedig sávosan 30 százalék feletti adókulccsal adóznának az emberek. Ugyanakkor nem gondolják, hogy a kétkulcsos adózás önmagában elegendő lenne, ezt a javaslatot a rendszer egészét vizsgáló és kezelő gazdaságélénkítő csomag részeként lehet értelmezni – tette hozzá Tukacs István.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.