Hoffmann Rózsát Brüsszelbe várják az oktatási törvények ügyében

Andrulla Vasziliu EU-biztos megbeszélést folytatott pénteken Brüsszelben Jávor Andrással, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkárával, és egyetértésre jutott vele abban: Hoffmann Rózsa oktatási ügyekben illetékes államtitkár Brüsszelbe utazik, hogy megvitassa az Európai Bizottságban a magyar közoktatási, valamint felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban felmerült aggodalmakat.

 

Erről az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos számolt be az EU-országok oktatási minisztereinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a magyar felsőoktatási törvény elemzése jelenleg is folyik a unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményében. A közoktatási reformmal kapcsolatban két konkrét kifogást is megemlített a ciprusi EU-biztos: a tankötelezettség korhatárának 18-ról 16 évre csökkentését, valamint a szakképzés időtartamának négyről három évre csökkentését, ez utóbbin belül egyúttal a közismereti tárgyak oktatásának visszaszorulását.

Ami a magyar felsőoktatási törvényt illeti, ezzel kapcsolatban a brüsszeli székhelyű Európai Diákszövetség (ESU) nevű ernyőszervezet – amely tavaly szeptemberi nyilvántartás szerint 38 ország 45 diákszervezetét tömöríti – felhívással fordult az európai oktatási miniszterekhez, hogy gyakoroljanak nyomást Magyarországra, mert a törvény korlátozza a munkavállalók mozgásszabadságát.

“Budapestet fel kell szólítani, hogy álljon meg, itt és most” – nyilatkozott pénteken Allan Päll, az ESU elnöke. Mint megjegyezte, jelen esetben – az oktatási büdzsé megnyirbálásán túl – már az egyének szabadságának korlátozásáról van szó. Az ernyőszervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot Magyarország ellen a felsőoktatási törvény ügyében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.