A pápa elleni állítólagos halálos összeesküvésről írt egy olasz napilap

A pápa elleni állítólagos “halálos összeesküvésről” szóló bizalmas vatikáni dokumentumot közölt pénteken az Il Fatto Quotidiano című baloldali olasz napilap.

 

“Komolytalan félrebeszélés és nem is vettük komolyan” – így kommentálta Federico Lombardi szentszéki szóvivő a több mint százezres példányszámú lapban megjelent információkat. Azt azonban megerősítette, hogy maga az ismertetett dokumentum valóban létezik.

Az újság egy 2011. december 30-án kelt, bizalmas vatikáni dokumentumhoz jutott hozzá, melyet állítólag Dario Castrillon Hoyos kolumbiai bíboros adott át január elején a szentszéki államtitkárságnak és a pápa személyes titkárának, Georg Gansweinnek.

A német nyelvű jelentés Paolo Romeo bíboros, palermói érsek tavaly novemberben, Kínában tett látogatásáról és ottani állítólagos kijelentéseiről szól. Úgy fogalmaz: kínai tárgyalásai során Romeo “magabiztosan bejelentette, hogy a Szentatya már csak 12 hónapig marad életben”. A dokumentum hozzátette, Romeo “informált személy benyomását keltve összeesküvésszerű komoly bűncselekményről” beszélt. De sem az esetleges összeesküvés résztvevőiről, sem a pápa állítólagos halálának helyéről és időpontjáról nem szól a dokumentum.

A Vatikánból kiszivárogtatott jelentés szerint Romeo biztosan állította azt is, hogy XVI. Benedek utódja mindenképpen olasz lesz, mégpedig Angelo Scola bíboros, Milánó érseke.

A dokumentum  azt is hangsúlyozza, hogy Romeo keményen kritizálta a pápát, mivel mindenekelőtt a liturgiával törődik és elhanyagolja egyháza napi teendőit, és az olasz érsek konfliktussal telinek nevezte  XVI. Benedek pápa és Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár kapcsolatát.

Romeo egy közleményben “minden alapot nélkülözőnek” mondta a jelentést, s csak annyit ismert el, hogy az adott időpontban valóban Kínában járt – de arról a Vatikánt is értesítette.

Örök idők óta hallani a pápa elleni “vatikáni összeesküvésekről”, de eddig ezt soha senki nem írta le – jegyezte meg a dokumentumot megszerző Il Fatto Quotidiano. Precedens nélkülinek az számít, hogy bizalmas vatikáni dokumentum jelent meg az olasz sajtóban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.