Tiszta Kim Ir Szen az új észak-koreai vezető – Felhízlalták, kioktatták, talán még plasztikázták is

(MTI-Press) – Amikor Kim Dzsong Un 2010 szeptemberében először szerepelt a nyilvánosság előtt Észak-Korea valószínű jövendő vezetőjeként, annyira emlékeztetett nagyapjára, hogy sok észak-koreai néző sírva fakadt a tévéközvetítés láttán.

 

“A kormányzat azt szeretné elérni, hogy a lakosság Kim Dzsong Unban a nagy vezető, Kim Ir Szen megtestesülését lássa – magyarázta Kvang In, a North Korea Strategy Center nevű szöuli kutató központ illetékese. – Felhízlalták és alaposan kioktatták, talán még plasztikai műtétet is végeztek rajta”.

Az eredmény: az örökös olyan, mintha nagyapjának a másolata lenne. Ugyanúgy üti össze a tenyerét, amikor tapsol, ugyanúgy hátrahúzott vállal és előretolt pocakkal jár, ugyanúgy simára borotválja arcát.

Nyilvánvaló, hogy jól olajozott gépezet dolgozik az új vezető arculatának kialakításán. Az a stratégia, hogy Kimmel nagyapja személyiségét vétetik fel, illetve dinasztikus utódlásának igazolására és megerősítésére a Nagy Vezér iránti nosztalgiát használják fel, nemcsak a fiatal vezető saját történetének rövidségét érzékelteti, hanem nagyapjának és apjának az ő vezetésére vetülő hosszú árnyékát is.

Névleges csupán, vagy új Kim Ir Szen? 
   

Mindez az észak-koreai nomenklatúra egyfajta kétségbeesett erőfeszítésének jele is: a vezetés tagjai tudják, hogy saját kivételezett helyzetük megőrzése a Kim-dinasztia fennmaradásától függ. Egyelőre mindenki lázasan találgatja, milyen típusú vezető lesz a fiatal Kim – névleges csupán, vagy egy új Kim Ir Szen, esetleg egy észak-koreai Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping), aki a kínai vezetőhöz hasonlóan megreformálja az országot?

“Amikor az észak-koreaiak Kim Dzsong Unt látják, a 33 éves Kim Ir Szenre gondolnak” – fejtette ki a The New York Times című amerikai lapnak An Csan Il, az észak-koreai hadsereg egyik délre átszökött tisztje. Ezzel 1945-re célzott, amikor Kim Ir Szen, a koreai függetlenségért küzdő partizánvezért a hivatalos phenjani történetírás szerint mosolygó felszabadítóként vonult be Phenjanba. Valójában az amerikaiak és a szovjetek szabadították fel Koreát a japán uralom alól, majd felosztották egymás között.

A közbülső dinasztiatag, Kim Dzsong Il a propaganda mestere volt, és több filmet is rendezett. Utolsó műve talán éppen az, hogy megrendezte Kim Dzsong Un utódlását úgy, hogy fia az ő politikáját, de nagyapja arcát örökölje. Ő maga jól tudta, hogy ezt a szerepet sohasem alakíthatja. Dél-koreaiak, akik találkoztak vele, elmondták: láthatóan tisztában volt azzal, hogy jelentéktelen figuráját sokan utálják Északon (egyszer “csúnya törpének” nevezte magát).

Az észak-koreai állami média ismételten hangsúlyozza, hogy Kim Dzsong Un folytatni fogja apja úgynevezett szongun – “a katonáké az elsőbbség” – politikáját, vagyis az erőforrások elosztásánál előnyben részesíti a katonaság igényeit az. Az apa szemében ez volt a belső egység megőrzésének kulcsa, és most minden bizonnyal az marad a fiúnál is.

Könnyek között vetik magukat kebelére   

Ám Kim Dzsong Il 17 éves uralmát áradások, szárazság, éhínség és az atomfegyverkezési programjára válaszoló mind keményebb nemzetközi szankciók tették emlékezetessé. A nyilvánosság előtt gyakran tűnt komornak és magányosnak. A talpnyaló tábornokok tiszteletteljes távolságot tartottak tőle. Az egyszerű észak-koreaiak közül sokan nem is hallották beszélni.

Kim Dzsong Un magabiztos fellépése viszont nagyapjáéra emlékeztet, akit az észak-koreai tankönyvekben és falfestményeken gyakran ábrázolnak gyerekek és munkások körében. Szélesen mosolyog, levest kóstol egy iskolai konyhában, belekarol a munkásokba, felmászik egy harckocsira a katonákhoz, átöleli a fiatal pilótákat, akik könnyek között vetik magukat kebelére, és közelebb húzza magához a veterán tábornokokat, hogy tanácsokat adjon nekik.

Otthonosan mozog ebben a szerepben, a nemzet atyjaként, ahogy nagyapjára vagy a régi koreai királyokra tekintettek alattvalóik. Korántsem biztos azonban, hogy a dolgok olyan simán alakulnak Phenjanban, ahogy a látszat mutatja.

Kim Dzsong Unnak, akiről úgy tudni, hogy 20-as éveinek második felében jár, számolnia kell befolyásos nagybátyjával, Dzsang Szong Tekkel, akit mentorának tartanak. A fiatal vezetőnek Kim Dzsong Nam személyében van egy féltestvére is, aki félig-meddig száműzetésben él Kínában, és ott rendszeresen nyilatkozik az Észak-Korea esküdt ellenségének számító Japánból érkező újságíróknak. nem egyszer Kim Dzsong Un uralmának bukását jósolva. Sokan azt feltételezik, hogy a féltestvért Kína és talán egyes phenjani tábornokok is védelmezik, mivel egyfajta biztosítékot látnak benne arra az esetre, ha a Peking által hivatalosan támogatott Kim Dzsong Unnal az utódlás végsül is rosszul alakulna.


A nagyapa DNS-e átugrott egy nemzedéket   

Egyes dél-koreai elemzők szerint Kim Dzsong Un már apja halála előtt szilárdan megalapozta utódlását, mások úgy vélik, hogy csak névleges hatalma van.

További szakértők szerint ha egyáltalán valakit, akkor az új vezető néhai nagyapját és apját képviseli.  A sztálinista-konfuciánus dinasztiában, amelyet az utóbbiak hoztak létre, az uralkodás “isteni jogát” a Kim Ir Szennel való vérségi kapcsolatra alapozzák. Így Kim Dzsong Un vezetői legitimitását kockáztatná, ha megpróbálná elvetni apja politikáját és radikális változások bevezetésével kísérletezne.

Ugyanez érvényes az észak-koreai elitre, amely szintén a Kim családdal való kapcsolatainak köszönheti pozícióját.

Így érthető, hogy miért igyekezett a rezsim azonnal felértékelni a fiatal Kimet, aki apja temetése óta minden negyedik-ötödik napon meglátogatott valamilyen katonai egységet. Gondos és hozzáértő parancsnoknak mutatkozott, és a vizitek kiemelték talán legfőbb vezetői erényét, nevezetesen azt, hogy jobban hasonlít nagyapjára, mint népszerűtlen apjára.

“Mintha a nagyapa DNS-e átugrotta volna az apát, és egyenesen az unokához került volna – jegyezte meg Li Jun Keol észak-koreai biológus, aki 2006-ban szökött át Dél-Koreába, és ott ma egy Észak-Koreát elemző magáncéget irányít. – Így most olyan új vezető van, aki pont úgy néz ki, mint a nagypapája – de azt még nem tudni, mit változtat ez a dolgokon Észak-Koreában.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.