Berlinale 2012 – A Filmalap 52 magyar filmet képvisel a fesztiválon

Összesen 52 magyar játékfilmet képvisel a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi és Értékesítési Igazgatósága a csütörtökön kezdődő 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén: Bergendy Péter A vizsga és Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét a német főváros seregszemléjén láthatják először a külföldi filmvásárlók.

 

A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió csütörtökön nyitja meg a berlini fesztiválhoz kapcsolódó Európai Filmvásár (EFM) magyar standját – tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t. Közlésük szerint a korábbi évek gyakorlatával szemben a Filmalap Berlinben teljes körű képviseletet nyújt partnerei számára, ami a filmek értékesítését és fesztiválszerepléseinek szervezését is magában foglalja.

A év első nagy jelentőségű nemzetközi filmvásárán debütál Bergendy Péter ügynökfilmje, A vizsga, valamint Jankovics Marcell animációs Madách-feldolgozása, Az ember tragédiája. Mindkét új magyar film iránt jelentős nemzetközi érdeklődés van az előzetes visszajelzések alapján. Szintén Berlinben mutatkozik be a külföldi filmvásárlóknak a Köntörfalak című kamaradráma, a 2010-es Filmszemle közönségdíjasa, Dyga Zsombor mozija.

A Magyar Nemzeti Filmalap jelenleg 52 magyar játékfilmet kínál eladásra, köztük a fiatal magyar rendezőgeneráció többszörös fesztiváldíjas alkotásait, többek közt a Friss levegő (rendező: Kocsis Ágnes), a Fehér tenyér (Hajdu Szabolcs) vagy a Dealer (Fliegauf Benedek) című filmet.

Mint írták, a Filmalap emellett még gyártásban lévő játékfilmeket is kínál előzetes eladásra az EFM-en. Többek között Gauder Áron nagysikerű Nyócker-ének 3D-s technikával készülő új változatát, továbbá Dyga Zsombor új vígjátékát, a Couch Surf címűt.

A Berlinalén a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyben van Fliegauf Benedek Csak a szél című alkotása. A magyar-német-francia koprodukcióban készült film világpremierje február 16-án lesz a Berlinale Palast díszvetítésén.

A versenyprogramban idén 18 játékfilm indul – a szervezők ezúttal is több ezer benevezett alkotásból választották ki a filmeket. A nemzetközi zsűrit Mike Leigh brit filmrendező vezeti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.