Munkát és kenyeret kaptak a belügyi államtitkártól Mezőkövesden a tiltakozó menet részvevői

Munkával és kenyérrel várta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára kedden Mezőkövesden a “Munkát, kenyeret!” elnevezésű tiltakozó menet részvevőit, akik előző nap gyalog indultak el Miskolcról Budapestre.

 

A több borsodi polgármester és civilek által kezdeményezett demonstrációhoz csatlakozók kedden értek Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye határára, Mezőkövesdre, ahol Tállai András, a belügyi tárca önkormányzatokért felelős államtitkára szó szerint munkát és kenyeret kínált számukra.

Hólapátolásért napidíjként 4230 forintot ajánlott fel azzal, hogy előtte a munkát vállalóknak meg kell fújniuk a szondát, illetve munkavédelmi oktatáson kell részt venniük.

Tállai András a menet tagjaihoz szólva elmondta: a kormány a mezőkövesdi kistérség számára több mint 411 millió forintot hagyott jóvá közfoglalkoztatásra, ebből 460 ember juthat munkához.

“Aki ma Magyarországon dolgozni akar, annak segítünk” – hangsúlyozta az államtitkár, sajnálkozását fejezve ki egyúttal amiatt, hogy a helyszínen lévő MSZP-s és LMP-s országgyűlési képviselők közül egyik sem vállalkozott a hólapátolásra.

 

A menettel tartó Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő, az Országgyűlés szociális és munkaügyi bizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta: az államtitkár “cinikus megnyilvánulása” ellenére, túlesve a szondáztatáson, a munkavédelmi oktatáson négyen “felvették a munkát”, majd az azért felajánlott kenyeret és a munkáért kapott pénzt az arra rászoruló mezőkövesdieknek ajánlották fel.

Gúr Nándor mindehhez hozzátette: céljuk az, hogy demonstrációjukkal felhívják a társadalom figyelmét arra, az elesettek nem segélyt, hanem munkát, megélhetést, tisztességes munkabért, biztonságot kaphassanak.

A menethez kedden csatlakozott az LMP két szóvivője, Szél Bernadett és Vágó Gábor. A politikusok 12 kilométeren keresztül gyalogoltak a tiltakozókkal, akik mellé a Demokratikus Koalíció is odaállt.

A tervek szerint a menet, mintegy 200 kilométer megtétele után február 13-án, az országgyűlési szezonkezdet napján ér Budapestre.

 

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.