A BKV székháza előtt demonstráltak a cég érdekképviseletei

Demonstrációt tartottak a BKV szakszervezetei a kollektív szerződésben foglalt jogok megtartása érdekében kedden a cég Akácfa utcai székháza előtt. Az érdekképviseletek petíciót adtak át a BKV vezetésének, és sztrájkot helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem rendeződik rövid időn belül a helyzet.

 

A Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége (KEKSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) azért hirdetett keddre közös demonstrációt, mert úgy látják, a BKV vezetői semmibe veszik a dolgozókat, nem folytatnak érdemi tárgyalásokat a kollektív szerződésről, és a bértárgyalások sem komolyak.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta, a dolgozók mindent megtesznek azért, hogy a cég működőképes maradjon, de a tulajdonos ezért nem tesz semmit.

Mint hozzátette, eddig csak fenyegetés volt, hogy tönkremegy a BKV, de amióta csődbe ment a Malév, ez már nem csak fenyegetés. A munkáltató, a főváros mint tulajdonos és a kormány viszont csak annyit mond, spórolni kell, így felmondták a kollektív szerződést, hogy csökkentsék a juttatásokat.

Gulyás Attila úgy fogalmazott: ha a tulajdonosnak fázik a keze, akkor a saját zsebébe dugja, és ne másokéban kotorásszon.

Nemes Gábor, a KEKSZ alelnöke azt mondta: a döntéshozók tönkreteszik a BKV-t és azokat az értékeket, amelyeket a dolgozók teremtettek évtizedes munkával. Ezek is segítenek abban, hogy a színvonal fenntartható legyen – tette hozzá.

Kitért arra: az elmúlt öt évben több vezetőváltás volt, a tulajdonos “színezete” is megváltozott, de senki nem volt képes a helyes irányt kijelölni, mert nem volt erre közös akarat. Nemes Gábor feltette a kérdést, hova “süllyedt a BKV vezetése, hogy most a saját kivégzésüket készítik elő”, majd azt mondta, a vezetők a bajban elbújnak a munkavállalók és az utazók elől. Azt kérte, a város fizesse ki tartozását és “a múlt bűneiért” ne a munkavállalókat büntessék.

A tüntetésen felszólalt több munkavállaló is, akik egybehangzóan azt mondták, nem hagyják, hogy az eddig megszerzett juttatásaikat elvegyék, mert amúgy is alacsony fizetésük így tovább csökkenne.

Ezt követően Gulyás Attila felolvasta azt a hétpontos petíciót, amelyet személyesen adtak át Várszegi Gyulának, a BKV vezérigazgatójának. Ebben egyebek mellett azt követelik, hogy a kollektív szerződést, amely március elején hatályát veszti, hosszabbítsák meg július 1-jéig és tartsák meg abban a megszerzett jogokat, vonják vissza a munkakörülményeket negatívan befolyásoló intézkedéseket, a BKV vezetése tegyen intézkedéseket a hátralékok és adósságok rendezésére, és dolgozzák ki a közösségi közlekedés rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási tervét.

A petíció átadása után Nemes Gábor újságíróknak azt mondta, ha nem mozdulnak el rövid időn belül az álláspontok, akkor újabb, “vonuló demonstrációt” tartanak, azt követően pedig márciusra sztrájkot fognak bejelenteni, ha nem változik a helyzet.

A demonstráción több mint ezer ember vett részt, többen transzparenseket tartottak a kezükben, amelyeken egyebek mellett az volt olvasható: “Ti elloptátok, mi kifizetjük”; “Biztos munkát, tisztes bért és nyugdíjat”.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.