Külföldi sajtó Magyarországról – Varsói média

A lengyel konzervatív Rzeczpospolita szerint az internet nem játszott jelentős szerepet a magyar politikában bekövetkezett “minőségbeli változásban”, annak ellenére, hogy az országnak nagyobb “az újmédia-telítettsége”, mint például Oroszországnak.

 

A lap kiemelte, hogy “a lengyel jobboldaliak véleményével szemben Magyarországon a hagyományos média jelentős része már több évvel a választások előtt áttért Orbán pártjára”.

http://www.rp.pl/artykul/10,806264-Czy-obroncy-wolnosci-milcza-.html

A baloldali-liberális Gazeta Wyborcza a Malév leállásával kapcsolatban a varsói repülőtér szóvivőjét idézte, aki szerint a magyar légitársaságnak nem volt képviselete a lengyel fővárosban és a cég utasaival foglalkozó WAS munkatársai “nem kapták meg a szükséges eligazítást arról, hogy mit mondjanak az utasoknak, akik ki akarják cserélni vagy vissza akarják adni a jegyüket”.

A Polska The Times internetes kiadása azt írta, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti (EP) képviselőcsoport által szombaton Varsóban szervezett konferencia résztvevői szerint Európa attól tart, hogy Magyarország példát adhat más országoknak, ha az unió nem reagál “az egyes csoportok érdekeivel ellentétes rendszerszerű átalakításokra”.

A portál idézte Marek Migalskit, a Lengyelország a Legfontosabb nemzeti-konzervatív párt EP-képviselőjét, aki szerint a magyar kormányfőt valójában “meglincselték az Európai Parlamentben”. A lengyel politikus véleménye, hogy az, ami Magyarország körül történik, “nem csak magyar eset”, mert szerinte az európai politikusoknak a “Magyarország és a magyar demokrácia állítólagos veszélyeztetettsége” iránti viszonya a piaci nyomás hatására leváltott görög és olasz kormányok esetével hasonlítható össze.

A lap idézte továbbá Konrad Szymanskit, a konzervatív Jog és Igazságosság EP-képviselőjét is, aki, bár a magyar gazdasági reformokat nem nevezte sikereseknek, hangsúlyozta, hogy “a válsággal szemben tehetetlen Brüsszelnek nem volna szabad Magyarországot arról kioktatnia, hogyan vezessen be reformokat”.
http://www.polskatimes.pl/artykul/501562,migalski-zorganizowal-debate-o-wegrzech-w-parlamencie,id,t.html#drukuj_gora

 

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.