Szájer József: jelentősen megváltozott a Magyarországról alkotott kép az EP-vitanap óta

Szájer József (Fidesz) a néppárti európai parlamenti képviselőcsoport alelnöke, EP-képviselő szerint jelentősen megváltozott a Magyarországról alkotott kép az EP-vitanap óta, miután Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a kormány uniós szabályokat tiszteletben tartó álláspontját.

 

A politikus az Egy soproni az unióban című, EP-képviselői munkáját összefoglaló DVD pénteki bemutatója után az MTI-nek úgy nyilatkozott: miután Orbán Viktor maga kérte, hogy részt vehessen az EP januári, Magyarországról tartott vitanapján, teljesen világossá vált, hogy az ország tiszteletben tartja az Európai Unió szabályait és értékeit, és nagyra értékeli az EP, “az unió egyetlen nyilvános fóruma” által játszott szerepet “az európai vitákban”.

Azzal, hogy a miniszterelnök eljött az EP-be elmondani a kormány álláspontját, “nagyon határozottan és alaposan” megváltoztatta a Magyarországról alkotott képet, hiszen egyértelművé vált, hogy az országnak “nincsen semmi takargatnivalója”, és azokban a kérdésekben, amelyekben “nem értünk egyet, képesek és készek vagyunk a vitára”, akár konkrét ténybeli, akár ideológiai jellegű kérdésekről van szó – fogalmazott.

“Tagjai vagyunk a közös európai klubnak, és annak a szabályait be kívánjuk tartani” – hangoztatta. Úgy vélte, ugyan a vitanap után kedvező visszajelzéseket kaptak, ez nem jelenti azt, hogy véget érne a vita, de egy olyan “mederben” folyik tovább, ahol jobban érvényesülhet az az európai elv, hogy “ne csak az egyik oldal beszélhessen, a másik oldal a támadásokat elviselje”, hanem az is részt vehessen a vitában.

A 2004 óta EP-ben képviselői posztot betöltő Szájer József a Bibó István Kollégiumban tartott DVD-bemutatón arról beszélt, mindenkinek felelőssége, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy az utókor korrekt képet kapjon arról a korról, amelyben “mi élünk”. Ezért az Arcanum kiadóval együttműködve digitalizálják és közzéteszik a közéleti tevékenysége alatt felgyűlt anyagokból álló magánarchívumát, amelyben egyebek mellett beszédek, újságcikkek, folyóiratok, plakátok, fényképek és folyóiratok találhatók.

A teljes adatbázisból Egy soproni az unióban címmel válogatást készítettek, illetve két tematikus gyűjteményt is összeállítottak: az egyiket a Bibó István Kollégium Szakkollégiumi Értesítőiből, hiszen a kollégium a magyar civil társdalom fejlődésének fontos műhelye volt – számolt be. Hozzátette: a másik gyűjtemény a Fideszre vonatkozó anyagokat tartalmaz.

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.