Eurovíziós Dalfesztivál 2012, II. elődöntő – Folytatódik a magyar nemzeti verseny

A második elődöntővel, tíz dallal és előadóval folytatódik szombaton az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti versenye; A Dal című showműsort az m1 és a Duna World csatorna is élőben közvetíti.

Az 57. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott húsz dal közül a mostani elődöntőben újabb tíz hangzik el, közülük négy jut a február 11-i döntőbe, amelynek győztese képviseli az országot a bakui nemzetközi megmérettetésen május 22. és 26. között – tájékoztatta az MTVA kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-t.

A második elődöntőben az Anti Fitness Club a Lesz, ami lesz; Gyurcsik Tibor a Mozi szélesvásznon; Fábián Juli & Zoohacker a Like A Child; Kiss Gina a Chasing Dream; a Monsoon a Dance; Puskás Péter a Csillagok; a Sophistic a Yeah OK!; Tolvai Renáta az Élek a szemeidben; a The Kiraly’s (Király Linda, Ben és Viktor) az Untried; Veres Mónika “Nika” pedig a This Love című dalt adja elő.

A szombati adásban a versenydalok mellett Rúzsa Magdi is színpadra lép, ő az Aprócska blues című dalt énekli el, amellyel 2007-ben Helsinkiben az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselve a kilencedik helyen végzett. A Belmondo együttes a Dschinghis Khan című számot adja elő egyedi feldolgozásban. Ezzel a dallal álltak először magyarok színpadra az Eurovíziós Dalfesztivál története során: Mándoki László és Késmárki Marika a Dschinghis Khan nevű nyugatnémet együttes tagjaként 1979-ben Jeruzsálemben negyedik lett.

A négytagú zsűri (Wolf Kati, a tavalyi magyar eurovíziós induló, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető, Rakonczai Viktor zeneszerző, producer és Rákay Philip, az m1 és m2 intendánsa) véleménye mellett a nézők is befolyásolhatják a továbbjutást az elődöntőből. Szavazni sms-ben lehet, a műsorban elhangzó nem emeltdíjas számra a világ valamennyi országából lehet voksokat küldeni. A visszaélések elkerülése érdekében egy számról legfeljebb tíz szavazatot fogad a rendszer. Az elődöntőkben a zsűri pontozása alapján az első három dal jut tovább a döntőbe, ezt követően indul az sms-szavazás, amelyben a többi hét előadóra lehet szavazni. Közülük a nézők által legjobbnak ítélt dal kerülhet negyedikként a döntőbe, így az első elődöntő továbbjutóival együtt összesen nyolc dal versenyez a győzelemért, az 57. Eurovíziós Dalfesztiválon indulás jogáért február 11-én.


A január 28-i első elődöntőből a zsűri pontszámai alapján a Compact Disco által előadott Sound of Our Heart című dal, a Heincz Gábor “Bigától” hallott Learning To Let Go, Molnár Ferenc Caramel Vízió című szerzeménye, valamint a közönség szavazataival Tóth Gabi és a Nem kell végszó című dal jutott az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének fináléjába.

Az MTVA tájékoztatása szerint A Dal a legnézettebb köztévés produkció lett az elmúlt héten: az élő közvetítés kiemelkedő nézettséget ért el, 822 ezren választották az m1 adását.

“Ismert, hogy az első elődöntőt visszatérő hanghibák zavarták, amelynek okait az MTVA megvizsgálta, a közmédia és a produkciót gyártó cég most szombatra már zökkenőmentes adásra törekszik” – szerepel a pénteki közleményben.

Idén 43 ország vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet azért rendeznek Bakuban, mert a tavalyi versengést Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyerte Running Scared című dalával. Az már eldőlt, hogy a Magyarországot képviselő dal a május 22-i első elődöntőben fog elhangzani.

A Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált. Tavaly Wolf Kati a Szerelem, miért múlsz? (What About My Dreams?) című dallal a 22. helyen végzett.

Az idei bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.