Rogán Antal: adóemelés helyett a fővárosnak önmagán és a cégein kell spórolnia

Rogán Antal szerint adóemelés helyett a fővárosnak önmagán és cégein kell spórolnia, számba kellene venni például, melyek az elhalasztható vagy lemondható beruházások.

A parlament és a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke, V. kerületi polgármester azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a tömegközlekedés működtetése ma a főváros legfontosabb kötelező feladata. Közlése szerint éppen ezért “sajnálatos, hogy 2010-2011-ben a város egyetlen forint működési támogatást sem adott a BKV-nak, miközben a kormány példátlan összeggel, több mint 140 milliárd forinttal támogatta azt”.

A fideszes gazdaságpolitikus úgy vélekedett: mostanra világossá vált, hogy külső forrás tömeges bevonása, és az adóemelés nem reális megoldás, ehelyett a fővárosnak önmagán és a cégein kell spórolnia.

Mint megjegyezte, számba kell venni, melyek az elhalasztható vagy lemondható beruházások, és meg kell nézni, milyen cégeknek ad a legnagyobb mértékben működési támogatást a 2012-es költségvetés irányelvei szerint a főváros.

Rogán Antal ennek kapcsán azt írta, hogy a legjobban támogatott cég a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), azonban “felmerül a kérdés, hogy ezt megengedheti-e magának ebben a helyzetben a város”.

A fideszes politikus leszögezte: a sajtóban megjelent információkkal ellentétben nem elégedetlen a BKK vezetésével, “amikor azonban a fővárosnak elő kell teremtenie legalább további 10-15 milliárd forintot a BKV működtetésére, akkor szerintem el kell gondolkodnunk a fentieken”.

Kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban a fővárosi vezetés a BKV finanszírozási helyzetének rendezésére szinte csak külső források bevonásában és adóemelésben gondolkodott.

“Tettünk javaslatot a vállalkozások adóterheinek emelésére, dugódíjra, a kerületek és az agglomerációs települések forrásainak csökkentésére. Ezeket jómagam is aláírtam, engedelmesen támogattam” – fogalmazott Rogán Antal, megjegyezve: “természetesen mindig ez a kényelmesebb megoldás, de véleményem szerint ideje szembenézni azzal, hogy nem lehet a hibát mindig másokban keresni, a megoldást pedig csak kívülről várni”.

A politikus álláspontja szerint a főváros erősebb szerepvállalásának érdekében a hivatal és a cégek közötti működésbeli párhuzamosságok megszüntetésére, ésszerű, olcsó működtetésére, beruházások elhalasztására, illetve csökkentésére is szükség van.

Erről előző nap az Index hírportál azt írta: Rogán Antal néhány hete azt javasolta, hogy érdemes lenne megfontolni a BKK megszüntetését, mert az drágán működik és a BKV pénzügyi helyzetének a megoldásában nem tudott érdemi eredményeket elérni.

Comments Closed