Vagyonnyilatkozatok – Motorcsónak, traktor, rum a képviselői bevallásokban

Motorcsónak, rum, traktor, lipicai lovak, autóvásárlások és tartozások is szerepelnek az idei – a 2011. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelő – képviselői vagyonnyilatkozatokban, amelyeket a parlamenti honlapon tettek közzé.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke tavaly a Seat Alhambráját – tartós bérlettel – egy Mercedes Vianóra cserélte, motorja és a negyedrészben tulajdonolt motorcsónakja továbbra is megvan. Az egy évvel ezelőtti vagyonnyilatkozatában a tartozások között szerepeltetett egy 23 millió forintos lakásvásárlási kölcsönt, egy 200 ezer svájci frankos lakásfelújítási hitelt, valamint egy csaknem 37 ezer svájci frankos kölcsönt. Ezzel szemben 2011-ben banki tartozása 21,9 millió forintra csökkent, lett azonban egy 25 millió forintos, magánszemélyekkel szembeni tartozása.

Kövér László házelnöké továbbra is egy szigetszentmiklósi ház fele, és van egy Seat Alhambrája. Biztosításai értéke érdemben nem változott, bankszámláján egy év alatt 700 ezer forinttal lett több, összesen 3,2 millió forint. 2006-ban felvett lakásfelújítási kölcsönét kifizette, amelyről tavaly jelezte, hogy 2012-ben lejár.

A fideszes képviselők közül Ágh Péter Fidelitas-elnök könyvgyűjteményt, Bábiné Szottfried Gabriella arany ékszert, Bánki Erik ezüst étkészletet, Demeter Ervin erdélyi kortárs képzőművészeti gyűjteményt, Gyutai Csaba háromezer kötetes könyvtárat, Kubatov Gábor ezerdarabos lemezgyűjteményét, Kocsis Máté pedig Szász Endre Paragrafus című festményét szerepelteti a nagy értékű ingóságok között. Kovács Ferencnek, a vasi közgyűlés elnökének 5.100 könyve van, 55 festménye és 10 gobelinje, valamint több antik bútora. Nyitrai Zsolt – akinek lakása nincs – 2011-ben vásárolt első kiadású Rejtő Jenő könyveket, Bethlen István, Széll Kálmán és Andrássy Gyula leveleket, illetve öt antik órát. A szintén fideszes, nyolc nagy értékű mezőgazdasági géppel bíró Balogh József tavaly még három, idén már csak két lipicai lovat tüntetett fel nyilatkozatában.

Kósa Lajoson kívül motorcsónakja van a Fideszben Csenger-Zalán Zsoltnak, Farkas Sándornak, Fónagy Jánosnak is. Az államtitkárnak ezen kívül megvan az 1985-ben vásárolt, háromszemélyes túrakenuja is, a nagy értékű ingóságai között pedig feltüntet festményeket, könyvtárat, írószekrényt, szalongarnitúrát és bélyeggyűjteményt.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere – aki 13 millió forintos hitelt szerepeltet nyilatkozatában – az egyéb közlendők között jelzi, hogy decemberben bejelentette az előtörlesztést, amelyet januárban teljesített is.

Kontur Pál 2011-ben ugyanannyiért szerelt autót, mint 2010-ben: havi bruttó 16 ezer forintért.

Nagy István mosonmagyaróvári polgármester – akinek végtörlesztése folyamatban van – egy 100 családos méhészet tulajdonosa.

Ajándékba kapott Potápi Árpád egy 2500 forint értékű “krecsányt” vagyis zománcozott bögrét, valamint 3 üveg pálinkát és 5 üveg bort, Tállai András államtitkárnak 20 üveg bort, 19 üveg pálinkát, 3 láda almát és 5 kiló füstölt kolbászt ajándékoztak tavaly összesen 107 ezer forintért.

Több fideszes képviselő, illetve azok cége kapott földjei után állami vagy uniós támogatást, ilyen az L. Simon László 57 százalékos tulajdonában álló Simon és Simon Kft. és a Hajdúszoboszlón több tízezer négyzetméternyi szántót tulajdonló, illetve bérlő Örvendi László.

Gépjárművet vásárolt tavaly például Ódor Ferenc, aki egy Volvo S80-ast, Révész Máriusz, aki egy Seat Alhambrát, Rácz Róbert, aki Yamaha robogót, illetve Rogán Antal, aki egy Audi A3-as-t vett tartós bérletbe 2011 októberétől.

Az MSZP-s képviselők közül Simon Gábor egy Hyundai terepjárót vett tavaly októberben, bankszámlán lévő megtakarítása jelentősen csökkent, betéti társasága továbbra is végelszámolás alatt áll.

Kovács László alelnök forintalapú megtakarításainak értéke csökkent, az euróalapúaké nőtt egy év alatt, miközben lakáshitel-tartozása félmillió forinttal lett kevesebb.

Puch László szocialista pártigazgató a legvagyonosabb képviselők egyike, tavaly 58 millió forint osztalékot kapott az M-Luxor Kft.-től, amelynek felerészben tulajdonosa. Suzuki Samurai terepjárója mellé egy Audi A6-ost vásárolt 2010-ben, ez az előző bevallásában még nem szerepelt. Takarékbetétben elhelyezett forintmegtakarítása 6,5 millióval kevesebb lett, ugyanakkor 205 ezer helyett 387,5 ezer az euróalapú megtakarításának összege, és megszabadult egy évvel ezelőtt 4,3 millió forintra rúgó hiteltartozásától.

Szanyi Tibor magán-nyugdíjpénztári megtakarításainak összege nagyjából 5,3 millió forint. Az angyalföldi politikus pénzintézettel szembeni adósságát nem tudta érdemben csökkenteni, magánszemélyeknek pedig már nem 10, hanem 15 millió forinttal tartozik.

Bárándy Gergelynek 28,1 millió forint szabad felhasználású forinthitele és csaknem 138 ezer svájcifrank-hitele van, alig kevesebb, mint egy éve. Az érme- és metszetgyűjteményt birtokló szocialista politikus ugyanakkor hétmillió helyett már csak négymillió forint készpénzzel rendelkezik.

Veres Jánosnak majdnem 430 millió forinttal tartoznak, igaz, hogy neki is van 140 millió forint tartozása magánszemélyek felé. Autóról már nem, csak egy utánfutóról tesz említést vagyonbevallásában, és egy tésztaipari kft. mellett egy gyógyszertárban is tulajdonos.

Gőgös Zoltán egy tízéves Mercedest és egy hétéves Mazdát is vásárolt tavaly, s ezért összesen 2,5 millió forint lízingdíjat fizet, emellett továbbra is őrzi lakókocsiját és Suzuki motorkerékpárját.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes egy hatéves Audit vett az elmúlt évben, és hatodmagával egy Wartburgot örökölt.

Steiner Pál korábbi belvárosi polgármester egy 220 négyzetméteres érdi családi ház tavalyi megvásárlásáról számolt be, haszonélvezeti jogát felerészben birtokolja.

A jobbikos Kiss Sándornak továbbra is megvan a 37 ingatlana és földterülete, valamint a 250 köbcentis Simsonja is, Sneider Tamás pedig még mindig egy MTZ traktor tulajdonosa. A Jobbik-frakció tagjainak többsége nem rendelkezik számottevő vagyonnal, a 42 fős képviselőcsoport egynegyede ugyanakkor autót cserélt, vagy vásárolt 2011-ben.

A kereszténydemokrata képviselők közül egyedül Soltész Miklós motorozik, egy 125 köbcentiméteres Hondája van. Seszták Miklósnak – akinek ügyvédi jövedelme évi bruttó harmincmillió forint – 28 millió forint megtakarítása, valamint mintegy 141 millió forint pénzintézeti számla-, illetve egyéb követelése van. Emellett 30 millió forintos tartozást is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában.

Salamon László az ajándékozás rovatba 13 bejegyzést tett, napra pontosan lebontva ismertetve, hogy 13 alkalommal ajándékozták meg borral, amelyek mellé négy alkalommal könyveket, egyszer pedig konyakot is kapott mintegy 46 ezer forint összértékben.

Simicskó István tavalyi ajándékai között szerepel egy-egy – darabonként ezer forint értékű – falinaptár és határidőnapló, valamint egy hatszáz forintos toll.

A szintén kereszténydemokrata Karvalics Ottó 2010-ben egy nyolcéves Jaguar személygépkocsival lett gazdagabb, 83 százalékban tulajdonolt cége, a Karvalics és Karvalics Kft. pedig mintegy 3,5 millió forintos munkahelymegőrző támogatást kapott a munkaügyi központtól.

Latorcai János 2011-ben vásárolt egy budakeszi, 158 négyzetméteres házat, amely egy 491 négyzetméteres telken fekszik, és amelynek negyedrészben tulajdonosa, ezzel együtt hat ingatlan van a nevén részben vagy egészben.

Az LMP-s Vágó Gábor az általa kapott ajándékok között megemlíti, hogy húszezer forint értékben kapott szivart és rumot a kubai nagykövettől. A képviselő ezek mellett 25 ezer forint összértékben magazinokkal, húsz darab, körülbelül 60 ezer forintot érő könyvvel, háromezer forint értékű naptárral és egy ötezer forintos utalvánnyal is gyarapodott tavaly.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes – az LMP sajtóosztályának közlése szerint – a végtörlesztés segítségével fizette ki a körülbelül 32 millió forintra rúgó devizaadósságát. A politikusnak friss vagyonnyilatkozata szerint ingatlana és gépjárműve sincs, viszont van 4 millió 372 ezer forint megtakarítása.

Lakása vagy háza Dorosz Dávidnak, Scheiring Gábornak és Vágó Gábornak sincsen. Dorosz Dávid idén év elején egy 2002-es Ford Mondeót, tavaly Ertsey Katalin egy Chevrolet-t, Szabó Tímea pedig egy Citroent vásárolt.
Az LMP-frakcióból a legnagyobb, 22 millió forintos hiteltartozás Szabó Tímeát terheli.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselők közül Ficsor Ádám egy ötezer négyzetméteres mezőzombori szántóval lett gazdagabb tavaly, így összesen harminc ingatlant birtokol.

Vadai Ágnes a képviselői munkájával összefüggésben kapott ajándékok között egy parkolókártyáról és borokról tesz említést, értékük felbecsülésére azonban nem vállalkozott, mondván, hogy nincs autója és nem fogyaszt alkoholt.

A friss vagyonnyilatkozatok közzétételével egy időben a képviselők tavalyi beszámolói lekerültek a parlament honlapjáról.

Comments Closed