Virágba öltöztetett királyi bárka készül II. Erzsébet trónra lépésének 60. évfordulójára

Tarka virágdzsungelbe öltöztetett királyi bárkán fog lehajózni a Temzén II. Erzsébet királynő a trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából.

A különleges uszály virágkompozícióit Rachel de Thame, a BBC televíziós csatorna kertészkedéssel foglalkozó Gardener’s World című műsorának háziasszonya, illetve a világhírű Chelsea-i Virágkiállítás közvetítéseinek egyik házigazdája fogja elkészíteni.

“A hajó korlátjait uralkodói színekben, bíborvörösben, lilában és aranyban pompázó virágfüzérek fogják díszíteni” – mondta de Thame. A hajó fedélzetén a nemzetközösségi államok kultúrája is megjelenik: Ausztráliát akácfák, Új-Zélandot ezüst páfrányok, Kanadát juharfalevelek fogják képviselni.

A brit szigeteket angol rózsák, skót bogáncsok, írországi zörgő lóherék, walesi póréhagymák és nárciszok keltik életre. De Thame a Buckingham-palotát is felkereste, hogy az uralkodó személyes kedvence is biztosan helyet kapjon a fedélzeten. A június 3-án vízre kerülő királyi bárkát – amelyet egy korszerű cirkálóból alakítanak át – többek között II. Erzsébet 1953-as koronázási ruhája inspirálta.

Az uralkodói ízlésre specializálódott Norman Hartnell fantáziáját dicsérő toaletten Nagy-Britannia és a nemzetközösség virágemblémáival díszített gazdag hímzés fut végig. A bárka belsejét Joseph Bennett filmes díszlettervezőre bízták, aki a régi korok királyi hajóutazásinak pompáját fogja életre kelteni – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A több mint ezer hajóból álló flottát egy úszó harangtorony fogja vezetni, majd egy viking stílusú aranyozott hajó, “dunkerque-i kis hajók”, sárkányhajók, lakóhajók, kajakok, cirkálók és gőzösök csatlakoznak a Temzén több mint 350 éve nem látott hajórajhoz. A flotta tíz csoportra lesz felosztva: mindegyiknek saját zenés bárkája lesz. Ezek fedélzetén pedig tíz híres filmes zeneszerző külön erre az alkalomra született szerzeménye fog felcsendülni egy-egy zenekar vagy együttes előadásában.

 

Comments Closed