Válasz Tarlós Istvánnak – Kálóczi Imre közleménye

Kálóczi Imre a budaörsi FIDESZ-KDNP önkormányzati frakciójának vezetője egy közleményben reagál Budapest vezetésének, a BKV finanszírozásával kapcsolatos felvetéseire. A 8 pontos, többek között Tarlós István által aláírt koncepció az útdíj használat mellett, az agglomerációs települések iparűzési adójának 5%-os elvonását is tartalmazza.


Nap mint nap felreppen a hír, hogy a BKV csődbe megy, és ezért leáll a buszforgalom még Budaörs és Budapest között is, annak ellenére, hogy városunk – talán egyedüli agglomerációs településként – 200 millió Forinttal támogatja évek óta a BKV ezen szolgáltatását.
Felháborítónak tartom, hogy azt a vállalatot, amelyik az ország szívét, Budapestet mozgatja ilyen helyzetbe hozták.
Sajnos ide juttatta az elmúlt 20 évben a Főváros felelőtlen liberális városvezetése. Nem volt elég a számtalan tanácsadó, a horribilis végkielégítések, amik a BKV-t az elmúlt években jellemezték, a 2000-es évek elején olyan hitelmegállapodásokat köttettek a BKV-val, amelyek 2012-ben járnak le, ezáltal idén több, mint 70 Milliárd Forintot kell visszafizetnie a vállalatnak.
Sajnos valakinek helyt kell(ene) állnia.

Megértem Tarlós István igyekezetét, amely szerint a kormány számára az összes elméleti lehetőséget felvázolta, amellyel konszolidálni lehetne a BKV-t, de végigolvasva a javaslatokat, én úgy érzem, és nagyon remélem, hogy ezek a lehetőségek inkább csak elméletiek maradnak.

Nem hiszem, hogy meg lehetne találni az arányosságot az iparűzési adóbevétel, és az ingázó lakosok között..
Véleményem szerint sokkal jobban meg kellene osztani a költségeket, például ahogy Budaörs is, úgy a többi agglomerációs település is fizethetne azért a szolgáltatásért, amit a BKV számára nyújt.
Nem tudom, hogy a kerületek miért nem tartoznak a “fizető vendégek” körébe, hiszen valószínűleg több kerületi lakos használja a fővárosi tömegközlekedést, mint budaörsi…

Nem értem továbbá azt sem, hogy a kormány miért áll ellent ennek a kérdésnek, hiszen ha a BKV megbénul, akkor az ország bénul meg..
Kiszámolta valaki, hogy ha az emberek egy hétig nem tudnak bemenni dolgozni a fővárosban, az mennyi adóbevételtől fosztja meg a költségvetést?

Úgy vélem, hogy van még itt olyan érdekelt fél, akinek fontos, hogy megmeneküljön a BKV, és nem a budaörsieknek kell ezt megtenni. Mi eddig is példaértékűen fizettünk a szolgáltatásért.
Abban az esetben, ha mégis magára marad a BKV, akkor úgy gondolom, hogy egyszerűbb, és talán olcsóbb is egy saját tömegközlekedési céget fenntartania Budaörsnek, mint a lyukas zsákba tömni a pénzt. A szolgáltatás minősége pedig mindenféleképpen javulna…

Kálóczi Imre, a budaörsi FIDESZ-KDNP önkormányzati frakciójának vezetője

Comments Closed