Szenzációs képek – Lefilmezték a háton repülő ludakat

Amennyiben leszálláskor hamar szeretnének ereszkedni és lassítani, a vadludak többször megfordítják testüket, miközben a fejük mozdulatlan marad. A nyakukat a lehető legtovább tekerik, így 180 fokos fordulatot érnek el, szárnyaik alól pedig távozik a levegő. A repülés feletti uralmat a manőver közben sikerül megtartaniuk.

Más fajok – elsősorban vízimadarak – is használják ezt a lassítótrükköt, de úgy tűnik, a ludaknak sikerült igazán tökélyre fejleszteniük. Elsősorban akkor alkalmazzák, amikor fennáll a veszélye, hogy egy lassú leszállással kiszolgáltatnák magukat az esetleges vadászoknak.

Két holland amatőr filmes, Hans de Koning és Lodewijk van Eekhout első ízben rögzítette a folyamatot videóra, amelyet a Wageningeni Egyetem díjjal jutalmazott – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A felvétel (http://www.newscientist.com/blogs/nstv/2012/01/first-slow-mo-video-of-goose-flying-upside-down.html) lassított, mivel a manőver túl gyors ahhoz, hogy szabad szemmel jól felismerhető legyen.

 

Enhanced by Zemanta

Comments Closed