Az NMHH közzétette a Lomnici-ügy riporterének levelét

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a honlapján közzétette azt a levelet, amelyet a Lomnici Zoltánt kitakaró riport tudósítója készített. A levél írója kijelenti: feletteseitől azt az utasítást kapta, hogy “ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban”.

A nem hivatalos levél a személyes adatokat kitakarva, a személyiségi jogok védelmét tiszteletben tartó módon került fel a médiatanács honlapjára hétfőn délután, miután Nyakó István szocialista képviselő betekintést kért a dokumentumba. A politikus szerint az NMHH munkatársai hétfőn megtagadták tőle, hogy élhessen képviselői jogával, mert nem tekinthetett bele a levélbe. Az NMHH a levél közreadása mellett azt az álláspontját is megfogalmazza, miért nem engedtek korábban betekintést Nyakó Istvánnak az anyagba. Mint írták: a Lomnici-ügyként emlegetett híradás elkészítésének hátterét tartalmazó levél – az ügyfélszolgálatukra azonosíthatatlan e-mail címről érkező levelekhez hasonlóan – nem minősül hivatalos iratnak, ezért abba hivatalosan iratbetekintés sem kérhető.

Az NMHH által nyilvánosságra hozott levélben az szerepel, hogy amikor a riportere rákérdezett feletteseinél, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerkesztőinél, miért nem szerepelhet a volt legfőbb bíró a tudósításban, levele szerint azt a választ kapta, hogy amikor Lomnici Zoltán legutóbb az m1 híradójában szerepelt, akkor egy felettes – akinek nevét az NMHH munkatársai a levélből kitakarták – “sikítófrászt kapott és zengett a folyosó, úgy üvöltött, hogy szedjék ki azt az embert a Híradójából. Annak az adásnak a szerkesztője már nem élte meg az esti Híradót. Te ugye nem erre pályázol?”

Miután a volt főbíró – aki jelenleg az Emberi Méltóság Tanácsának is elnöke – a felvett riport hátterében megjelent, a levél szerint a riporter főnökei azt a konszenzusos döntést hozták, hogy “majd vágás után az utómunka stúdióban belenagyítanak a képbe és Lomnici úr kiesik a bal szélén a képernyőnek”.

A levél írója azt közölte: a felvett anyag vágásában nem vett részt, az anyag mégis a nevével ment le az adásban, anélkül, hogy a végterméket látta volna.

A riporter mindezt három különböző jelentésben írta le a főnökeinek, ennek ellenére figyelmeztetést kapott. Ebben az állt, hogy a jövőben szigorúan a felettesei utasításait kell követnie. A riporter ezután feltette a kérdést: mit kellett volna tennie? “Valóban zsákot kellett volna húznom Lomnici úr fejére?”

A levél szerint annak írója már nem készíthet riportokat a Híradó számára, két másik munkakörben továbbra is dolgozik, de szerződését írásban még nem hosszabbították meg.

A riporter kifogásolja, hogy a médiatanács elismerte az MTVA vizsgálatának eredményét, és deklarálták, hogy megtörtént a felelősségre vonás.

A médiatanács honlapján a közzétett levél mellett az olvasható: ahogy a tanács a január 18-ai ülésén hozott határozatában rámutatott, a Lomnici-ügy nem tartozik a médiaszabályozás hatálya alá. Ezt egy korábbi hivatalos kérelem nyomán lefolytatott vizsgálat után állapította meg a testület. A szabályozás ugyanis nem avatkozik be a műsorszerkesztés folyamatába, ezekben a kérdésekben a hatóságnak nincs hatásköre, és nem dönthet.

Comments Closed