Vrábel Krisztina: Főzd magad!

Ti melyik gyümölcsös jégkrémet adnátok nyugodt szívvel a gyermeketek kezébe? Azt, amelyiknek közel 30 összetevője van és csillogó-villogó rózsaszín papírba bújtatták valamikor hetekkel ezelőtt, vagy azt, amelyik csupán 6 összetevőből áll, és ti magatok készítitek el otthon?

A válaszok sajnos még nem egyöntetűek. Sokan azért szavaznak az első verzióra, mert gyorsan beszerezhető, nem kell vele pepecselni, a gyerek hamar megkapja, és nyugta lehet az anyjának. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az üzletek polcai roskadásig tele vannak ipari szemetekkel, amelyeket kocsiszámra vásárolnak meg az emberek nap mint nap. Ez szomorú.

Nem akarom népnevelőként hirdetni az egészséges élet titkát, de úgy gondolom, hogy mégiscsak ez a jövő útja. Egyszerűen nem tudom megérteni azokat a szülőket, akik mindenféle lelkifurdalás nélkül hajítják kosarukba például azt a májkrémet, amelynek összetevői listája oly hosszúra nyúlt, hogy maga a máj már nem kapott helyet rajta.

Úgy gondolom, hogy ezt nem lehet erőszakosan belesulykolni az emberekbe. Ennek magától kell értetődnie, belső kényszernek kell kialakulnia az ipari kotyvalékok megvétele ellen. Akik pedig kitartanak álláspontjuk mellett, böngészik a címkéket, maguk sütik a gyerekek reggelijét, otthon keverik ki a sajtkrémet, vagy igazi gyümölcsből készítenek szörpöt, azoknak szerencsére rengeteg segítője akad.

Ilyen támogató kezet nyújt Vrábel Krisztina is, aki új könyvében egyszer s mindenkorra leszámol az adalékanyagokkal, a tartósítószerekkel és a mesterséges aromákkal. Megmutatja, hogy hogyan lehet otthon elkészíteni az alapvető élelmiszereket, édességeket, kenyérre valókat, frissítőket. Nem csalás, nem ámítás, Ő tényleg maga süti a kenyeret, köpüli a vajat, gyúrja a marcipánmasszát, főzi a lekvárt, tölti a szalámit.

A könyv itt van a kezemben, én vele tartok ezen az úton, hiszen magam akarom megfőzni az egészségemet.

Boross Nóra (konyvmindenkinek.blogspot.com)

Comments Closed